Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як Гринкевичі розікрали кошти державного експертного підприємства

Гал-інфо продовжує розповідати про те, як Ігор Гринкевич зі спільниками придбали у Фонду держмайна та одразу почали використовувати у своїх схемах одне з найвідоміших та найпотужніших державних експертних підприємств України.

Нагадаємо: йдеться про ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці», яке  у березні минулого року  за 45 мільйонів гривень  купила компанія ТОВ "Ай Ті Юнайтед", засновниками якого за даними Youcontrol є Лапка Ігор та Докторевич Руслан. Афілійованим власником якого як ми писали раніше є «той самий» Ігор Гринкевич

Варто зазначити, що відповідно до даних Youcontrol, наявна інформація про ймовірний зв'язок ТОВ "Ай Ті Юнайтед"​ із країною-агресором в минулому.

Низка фактів свідчить про те, що держпідприємство було  продано Фондом держмайна  за явно заниженою ціною та одразу було «втягнуто» новими власниками у різного роду оборудки. За сприяння низки відомих у Львові одіозних осіб: Віктора Шайтана, який нині, по суті, керує підприємством та колишнього заступника начальника обласного управління Держпраці Миколи Прокоп’яка.

А тепер про нові, вельми показові, факти. 

Як вдалося з'ясувати у ході журналістського розслідування, дане державне підприємство на момент продажу володіло значними активами, у тому числі  фінансовими. Згідно з фінансовою звітністю, на 1 квартал 2023 року на рахунку підприємства були наявні кошти у сумі  понад 10 мільйонів гривень, окрім цього, були наявні валютні кошти, отримані в результаті ефективної господарської діяльності.

Водночас на кінець минулого року  підприємство було доведено до фінансового стану, що межує з банкрутством. Причиною цього стало те, що  лише з вересня 2023 року керівництвом державного підприємства було укладено шість контрактів з компаніями Ігоря Гринкевича – угод, м'яко кажучи, сумнівного походження.

Мова йде про угоди з  ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект», за якими криється надання фіктивних послуг,  купівля фіктивних товарів,  проведення неіснуючих ремонтів - на суму близько 10 мільйонів гривень.

Більш детальна інформація щодо цих контрактів, які показово ілюструють схеми Гринкевичів та їхніх спільників з розкрадання коштів, виглядає так:

Угоди Західного експертно-технічного центру з ТОВ «Перспектива «Місто Буд» (директор Кручінін Петро Ігорович), які «вимили» кошти з рахунків підприємства, були укладені:

  • 09.2023 – на суму 887444,3 грн з ПДВ
  • 10.2023 – на суму 1652638,05 грн з ПДВ
  • 11.2023 – на суму 1707743,46 грн з ПДВ

Контракти з ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» (директор Гринкевич Роман Ігорович) уклали:

  • 09.2023 – на суму 1212560, 76 грн з ПДВ
  • 10.2023 – на суму 1723130,38 грн з ПДВ
  • 11.2023 – на суму 2193581, 57 грн з ПДВ

Дану публікацію просимо вважати офіційним зверненням до Державного бюро розслідування, органів поліції та  прокуратури – з проханням вжити заходів для перевірки вищевикладених  фактів, які свідчать про розкрадання  коштів з рахунків ДП «Західний ЕТЦ»  після його продажі  ТОВ "Ай Ті Юнайтед", афілійованим власником якого є  Ігор Гринкевич, через підконтрольні йому компанії - ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект». А також – вжити заходів для притягнення винних у розкраданнях коштів осіб до кримінальної відповідальності.

Далі буде

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ