Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Здоров'я

Як коронавірус впливає на економіку?

На сировинних ринках виник форс-мажор через коронавірус.
Фото ЕП

Китайські покупці міді скасовують або просять про перенесення терміну поставки металу з-за кордону, посилаючись на форс-мажорні обставини. Трейдери просять своїх постачальників в різних країнах світу скасувати або відкласти поставки міді.

Про це повідомляє Financial Times, передає ЕП.

"Коронавірус здійснив величезний вплив на попит на мідь, оскільки компанії, що займаються обробкою металу, припинили купувати сировину", – сказав один з менеджерів трейдингової компанії Guangzhou Zhongshan Trade на умовах анонімності.

Guangzhou Zhongshan на цьому тижні попросила постачальників з Чилі та Сомалі відстрочити поставки близько 500 тонн міді загальною вартістю 25 млн юанів (3,57 млн ​​доларів), принаймні, на тиждень.

Компанія також скасувала попередній контракт з сомалійським постачальником і припинила оформляти нові замовлення.

"Епідемія – це проблема не тільки Китаю, це глобальна проблема", – каже менеджер.

За його словами, ділова активність в порту Гуанчжоу, де зосереджена сировинна торгівля, різко знизилася за останній час.

Трейдери, що працюють в Гуанчжоу, повідомили, що найближчим часом ще близько десяти китайських трейдерів можуть оголосити про форс-мажорні обставини для скасування контрактів на імпорт міді.

Китайські покупці зрідженого природного газу також розглядають можливість того, щоб скористатися пунктом про форс-мажорні обставини для скасування контрактів, пише FT.

Попит на мідь вважається барометром стану світової економіки, і його падіння говорить про серйозні наслідки поширення китайського коронавірусу для економічного підйому, зазначає видання.

Спроби влади КНР стримати поширення коронавірусу – від обмеження дорожнього трафіку до продовження періоду святкування Нового року за місячним календарем – негативно позначилися на промисловій активності, що, ймовірно, призведе до істотного послаблення темпів зростання китайської економіки.

Нагадуємо, Китай заблокував план тайванської компанії Foxconn відновити виробництво техніки на заводах в Китаї 10 лютого на тлі побоювань з приводу поширення нового коронавірусу.

Китайські фондові індекси на фоні спалахів коронавірусу впали на майже 8% відразу після відкриття торгів. Це найсильніше падіння з серпня 2015 року.

У грудні 2019 року в китайському місті Ухань було зареєстровано спалах пневмонії. Пізніше з'ясувалося, що причиною захворювання став раніше невідомий вид коронавірусу.

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила надзвичайну ситуацію у зв'язку з розповсюдженням вірусу за межами Китаю. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ