Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як купувати ліки дешевше: інструкція для українського пацієнта

Вважається, що високі ціни на ліки – це виключно примха аптечних магнатів та бажання якнайбільше здерти з нещасного хворого. Але це не завжди так. Спробуємо розібратись, які є варіанти економії на купівлі лікарських засобів в аптеках України.
Ліки

Чому ціни такі різні


На початок 2019 року  в Україні налічувалось близько 20600 аптечних закладів. Це і малі точки продажу  і середні та великі аптеки, що часто входять до складу мереж загальнодержавного значення. Тільки у Львові та Львівській області зараз налічується понад 1000 аптек та аптечних пунктів.

Ми часто помічаємо, що вартість одного і того ж препарату може різнитись  в 2 і 3 рази у різних аптеках. І як не дивно, така вилка цін обумовлена саме ринковими факторами, а не бажанням аптеки нажитись на людях.

Як так, запитаєте ви? Найпростіші відповіді:

  1. Виробник може виділити на свій препарат «маркетинговий бюджет» для кращих продажів і таким чином знизити його кінцеву вартість. Як результат – аптечна мережа пропорційно знижує роздрібну ціну.
  2. Дистриб’ютор запропонував кращу закупівельну (гуртову) ціну – автоматично падає роздрібна ціна ліків для кінцевого споживача.
  3. Аптечна мережа закупила партію ліків без посередника – напряму у виробника, відповідно і ціна у такому випадку позбавлена дистриб’юторської націнки, а отже і менша.

Зекономити на ліках – це  для українця не тільки справа честі, але і виправдана необхідність.  За даними досліджень Світового банку та ВООЗ, 95% українців вважають, що вартість одужання після серйозної хвороби одного із членів родини виведе за межу бідності все домогосподарство. При цьому лише 2% громадян мають поліси добровільного медичного страхування (ДМС) – це коли вартість ліків відшкодовує страхова компанія. А ще 3% громадян взагалі не хочуть лікуватись в Україні і їдуть за кордон – не довіряють вітчизняній медицині.

Чи існує місце, де абсолютно все дешевше, ніж у конкурентів?


Відповідь – ні, такого нема. Це просто неможливо технічно, оскільки препаратів існує десятки тисяч і мабуть стільки само діє факторів, що впливають на їх ціну в кінцевому результаті.

Завжди, коли ви купуєте кілька препаратів у звичайній аптеці, в чек потрапляють препарати з мінімальною, середньою та ціною вище за середньоринкову.

То як зекономити?


Практично всі великі мережі мають власні сайти для інтернет-продажів. Тут можна забронювати потрібний препарат, а потім забрати його в одному з пунктів видачі. Так ось, ціна на сайті і в тій самій аптеці за рогом буде відрізнятись на 10-15%. В інтернеті дешевше, звичайно ж.

Ціноутворення на веб-ресурсах теж залежне від нескінченної кількості факторів, тому і вартість одного і того ж препарату на різних сайтах знову ж таки буде відрізнятись.

Великі мережі зацікавлені у збільшенні продажів саме в інтернет-секторі і пропонують своїм інтернет-партнерам «спеціальні ціни».

В умовах, коли пересічний покупець не має змоги проводити «маркетингові дослідження» і вивчати ціни препаратів  (бо ж іноді на це просто нема часу) з’явились сайти-агрегатори.

Для популярних сайтів-агрегаторів на кшталт Liki24.com, Medcentre, 103.ua, Compendium,  LikarInfo та інших пропонуються знижки аж до 50% в порівнянні з офлайн-аптеками! І це дуже зручно покупцю, адже порівняти ціни на різні препарати можна не виходячи з дому і навіть не обдзвонюючи сусідні аптеки.

Проте і сайти-агрегатори – не панацея. Тут теж ціни можуть відрізнятись, але користувач вже може обирати собі постачальника не лише за ціновим фактором. 

Наприклад, агрегатор Liki24.com – це Сервіс, за допомогою якого можна замовити доставку будь-яких ліків в Україні. Потрібно обрати потрібні ліки на сайті, а потім кур’єр Liki24.com збере замовлення за оптимальною ціною та привезе його вам до дверей (послуга діє у містах-мільйонниках) або відправить пакунок Новою поштою у будь-який куточок України.

Якщо список надто великий і кататись по місту від аптеки до аптеки нема бажання і часу, то доставка медикаментів від Liki24.com може бути навіть вигіднішою.

Проте якщо вам не зручно чекати доставку, можна зробити попереднє бронювання на сайті Сервісу та забрати замовлення у зручній аптеці. При цьому, таке бронювання вже гарантує ціну на 20-30%, а інколи й на 50% нижчу, ніж у звичайній  офлайн-аптеці. На сайті Liki24.com ви зможете побачити наявність та ціну одразу на декілька обраних препаратів. В той час як на інших Сервісах, кожне найменування потрібно буде моніторити окремо, а потім складати маршрут. Тобто роботи покупцю точно додається.

45 тисяч позицій з пропозицій українських аптек – це десятки тисяч їх комбінацій в замовленнях. Як купити дешевше – кожен вирішує самостійно, головне, що варіанти існують. Просто треба максимально усвідомлено підійти до справи і зробити оптимальний вибір.

Замість вас цього ніхто не зробить, бо як і у багатьох сферах, тут спрацьовує одвічна формула «Допоможи собі сам».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ