Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як НАЗК "порятувало" екс-банкіра Грицака. ч.2

"Гал-інфо" продовжує розповідати про "хитрощі" Національного агентства з питань запобігання корупції, яке вже понад два роки займається е-деклараціями провідного професіонала ФГВФО Ігоря Грицака, однак до сих пір не прийняло ріщень щодо результатів їхніх перевірок.

Як НАЗК "порятувало" екс-банкіра Грицака

«Спасіння» на кілька місяців?

Оформлення результатів повних перевірок декларацій Ігоря Грицака за 2016 та 2017 роки посадовці НАЗК примудрилися затягнути на рік.

За цей час трапилась одна дивна та вельми показова річ: з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно «щезла» інформація стосовно майна Остапа Грицака в смт. Брюховичі: були видалені відомості про два вищезгаданих житлових будинки та про три земельних ділянки в цьому селищі. Що виглядало, як умисна (пов’язана із вищеназваною перевіркою) фальсифікація даних реєстру.

А тепер про найцікавіше. Питання про результати здійснення повної перевірки декларацій Ігоря Грицака за 2016 та 2017 роки в порядок денний чергового засідання Національного агенства потрапило 27 вересня 2019 року. Доповідав по ньому голова НАЗК Олександр Мангул. Однак у результаті за підготовлені проекти рішень щодо декларацій Грицака члени НАЗК не проголосували (із чотирьох членів «за» проголосував лише Олександр Мангул).

З яких конкретно підстав не були підтримані проекти рішень – не відомо. В протоколі засідання, що є у вільному доступі, про це нічого не повідомляється. Зазвичай таке відбувається через якісь виявлені недоопрацювання, через необхідність отримати додаткові матеріали (інформацію) до проекту рішення. Однак з «нашим» випадком, враховуючи, що на підготовку проектів рішень у посадовців НАЗК було більше року, все це ніяк не в'яжеться.

Зате в'яжеться інше. Невдале голосування по деклараціях Ігоря Грицака фактично збіглося у часі з ухваленням Верховною Радою України закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції", який набрав чинності 18.10.2019 року.

Даний закон, який пропонує змінити форму врядування НАЗК з колегіальної на одноосібну, дозволив почати процес його перезавантаження. На час «перезапуску» (а це займе, як мінімум, кілька місяців) затвердження висновків за результатами перевірки декларацій відбуватися не буде. Судячи з інформації на сайті НАЗК, воно зупинилося відразу після того, як закон набрав чинності.

Отож, схоже на те, що старе НАЗК наостанок «порятувало» екс-банкіра Грицака ще, як мінімум, на кілька місяців. Як буде за нового (перезавантаженого) НАЗК, як швидко даний орган розгляне проекти рішень щодо його декларацій – невідомо...

Замість епілогу

На звернення автора цих рядків до т.в.о.Голови НАЗК Наталії Новак (з прохання притягнути до відповідальності посадовців, винних в затягуванні перевірки декларацій Ігоря Грицака, а також в затягуванні оформлення результатів цієї перевірки) прийшла відповідь без конкретики.

Процитую її єдиний обнадійливий абзац:

«Інформацію щодо затягування строків оформлення результатів здійснення повної перевірки декларацій за 2016 та 2017 роки, поданих Грицаком І.Ю., викладену у Вашому зверненні від 21.10.2019, взято до відома та буде враховано при здійсненні перевірки відповідно до законодавства, а також при проведенні оцінювання результатів службової діяльності державних службовців Національного агенства, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В», у 2019 році та затвердженні відповідних висновків».

«Гал-інфо» має намір і надалі стежити за тим, що відбуватиметься в Національному агентстві з питань запобігання корупції довкола перевірених декларацій Ігоря Грицака, якого, до речі, нещодавно було звільнено з посади провідного професіонала ФГВФО.

Віктор Корнієнко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ