Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому смердить у лісі поблизу "Карпатської казки"

У селищі Славське поблизу гори Тростян низка приватних садиб, не маючи вигрібних ям, каналізаційні води спускають прямо в карпатський ліс.
1/3

З поміж них – розкішні котеджі посадовця ФГВФО Ігоря Грицака та його сина Остапа Грицака, що входять до складу відпочинкового комплексу «Карпатська казка».

Як «надув» антикорупційний орган Ігор Грицак

Про відпочинковий комплекс «Карпатська казка» Гал-інфо вперше згадувало два роки тому: в публікації про декларацію екс-голови правління збанкрутілого «Укргазпромбанку», а нині – посадової особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Грицака Ігоря Юліановича.

Йшлося про декларацію за 2016 рік, сповнену багатьма дивними речами. З декларації, зокрема, вбачалося, що її «автор» - посадовець ФГВФО - проживає в глибині Карпат і, щоб дістатись на роботу до Києва, йому щоразу доводиться долати майже 700 км.

Однак у реальності все виявилося набагато прозаїчнішим. Вказуючи місцем фактичного проживання селище Славське, пан Грицак, м’яко кажучи, надав НАЗК недостовірну інформацію. А ще «забув» зазначити головне. Те, що єдиний житловий будинок, який він вказав в своїй декларації (у селищі Славське Сколівського району, загальною площею 270 кв. м.), це (далі – опис з рекламного оголошення в Інтернеті) «розміщений у самому серці мальовничих Карпат, в затишному курортному селищі Славське, на горі Тростян, чудовий відпочинковий комплекс «Карпатська казка».

Ще одним цікавим фактом, який встановило «Гал-інфо», було те, що в курортному селища Славське «знайшовся» житловий будинок, що належить сину пана Грицака - бізнесмену Остапу Грицаку (загальною площею 259,4 кв.м.). Даний об’єкт нерухомості також входить до складу відпочинкового комплексу «Карпатська казка». І цей будинок Ігор Грицак також повинен був вказати у своїй електронній декларації. Однак...

З’ясувати вдалося й те, що будинки батька й сина – Ігоря та Остапа Грицаків в селищі Славське стоять на одній вулиці – Волошина. І що на цій же вулиці стоїть житловий будинок (загальною площею 295,2 кв. м.) директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна.

Нагадаємо: йдеться про одного з топ-менеджерів екс-президента України Петра Порошенка який, очоливши ФГВФО, прийняв на роботу Ігоря Грицака. (після того, як Грицак звільнився з посади голови правління «Укргазпромбанку», що за його керівництва опинився на межі банкрутства).

Ніхто не хоче мати справу з «непростими» людьми».

Що змінилося з тих пір?

Після численних звернень на адресу Національного агентства з питань запобігання корупції даний орган змушений був провести повну перевірку е-декларацій «провідного професіонала ФГВФО» Ігоря Грицака за 2016 та 2017 роки. Однак після цього результати цих перевірок «засекретили»: їх оприлюднення НАЗК безпідставно затягує вже майже на рік. Отож, дуже хочеться сподіватися, що за нового Президента, який на відміну від попередника із Ворушиліним ніби ніяк не пов’язаний, крига врешті-решт скресне.

А тепер про головне.

Продовжуючи журналістське розслідування, кореспондент «Гал-інфо» знову побував у Славському: зокрема, аби перевірити повідомлення місцевих жителів, що поблизу гори Тростян низка приватних садиб, не маючи вигрібних ям, каналізаційні води спускають прямо в карпатський ліс. І що Карпати забруднюють у тому числі розкішні котеджі посадовця ФГВФО Ігоря Грицака та його сина Остапа Грицака, що входять до складу відпочинкового комплексу «Карпатська казка». А також – котедж, що належить Костянтину Ворушиліну, нині – вже колишньому директору-розпоряднику Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

...Місце, куди скидаються стічні води від розкішних приватних садиб, вдається віднайти на схилі гори в лісі – фактично навпроти котеджу, що належить Ігорю Грицаку.

Нечистоти витікають з розірваної труби, яка веде до закинутої в зеленій хащі цегляної будівлі. Далі – течуть з гори вниз: широким чорним смердючим струмком.

«Взагалі тут мала бути загальна вигрібна яма і це мало б вирішити проблему каналізування та очищення стоків приватних садиб, що стоять наверху, - розповідають місцеві мерканці, показуючи на будівлю. – Однак вигрібну яму так і не добудували. І каналізаційні води роками спускаються прямо в карпатський ліс. Роками! Посадовцям селищної ради про це нахабне та тривале забруднення довкілля давно відомо. Однак ніхто не реагує. Тому що ніхто не хоче мати справу з «непростими» людьми».

Замість епілогу

Звернення щодо фактів забруднення довкілля «славськими» котеджами, які, зокрема, належать екс-банкіру Ігорю Грицаку та його сину, автором цих рядків було скеровано на адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, обласної Державної екологічної інспекції, Славської селищної ради.

Далі буде

Фото автора

Віктор Корнієнко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ