Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як правильно декларувати кошти при виїзді за кордон

Через військове вторгнення РФ деякі українці були змушені виїхати за кордон. Перетин кордону з іншими країнами має певні правила. Зокрема, вони стосуються і грошей, які везе людина.
Ілюстративне зображення

Як розповів міжнародний незалежний бізнес-експерт, аналітик Вячеслав Онишкевич, це питання регулюється постановою Кабміну від 27 лютого 2019 року № 203. У ній ідеться про порядок переміщення фізичними особами валютних цінностей через кордон.

У документі є усталений зразок бланка для декларування, котрий заповнює особа, перевозячи такі цінності. Цей бланк ще називають декларацією транскордонного переміщення.

Подібні бланки можуть виготовляти шляхом роздрукування фізичні особи. Важливо, аби папір відповідав необхідним вимогам. Його розміри мають бути 210х296 мм, або ж – А4. Тому можна роздрукувати й заповнити документ заздалегідь. Також у нормативно-правовому акті йдеться про те, що цими бланками має бути забезпечена Державна фіскальна служба.

Яку ж суму грошей дозволяється перевозити через кордон?

Без декларування можна вивозити суму, що еквівалентна 10 тисячам євро. Якщо ж ваші заощадження є більшими, то в такому разі декларувати їх потрібно. Тому, коли в мережі трапляється інформація про те, що суму понад 10 тисяч євро не можна вивезти за кордон, вона є неправдивою. Такі кошти цілком можна вивезти, однак потрібно задекларувати їхнє походження.

Таким чином, уповноважені державою особи пересвідчуються в тому, що походження валютних цінностей є законним.

Які документи потрібні, щоб підтвердити походження коштів? Для підтвердження походження коштів підходять лише банківські виписки двох типів:

  • Про зняття готівки із власних рахунків;
  • про придбання банківських металів у відповідних установах.

Цей перелік документів є вичерпним, тож інші їх варіанти до уваги братися не можуть. Тому у випадках, коли валюта отримана від продажу квартири чи авто або у подарунок від родичів, довести походження цих коштів під час перетину кордону буде складніше.

Чи може дитина перевозити гроші через кордон?

Коли сім’я виїздить разом з дитиною, на неї теж можна без декларування вивезти до 10 тисяч євро. Це означає, що якщо, приміром, їде сім’я з 4 осіб, де є 2 дорослих та 2 дітей, то максимальна сума коштів, яку вони можуть вивезти без декларування, дорівняє 40 тисяч євро. Коли на дитину вивозять гроші в сумі, більшій від 10 тисяч євро, то декларацію за неповнолітнього має заповнити хтось із батьків або опікун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ