Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Як війна відбилась на українському ІТ: результати дослідження

До 24-го лютого українська ІТ-індустрія регулярно показувала хороші результати та приносила один із найбільших доходів у держбюджет. Після повномасштабного вторгнення ця індустрія також зазнала нових змін, як і інші сфери.

Про це розповів виконавчий директор асоціації “Львівський Кластер Інформаційних Технологій та Бізнес-Послуг” Степан Веселовський під час брифінгу у медіацентрі “Україна” 29 липня. 

Згідно з результатами аналітичного дослідження IT Research Resilience, до 24-го лютого основними ІТ-хабами були міста: Київ, Львів, Харків, Дніпро та Одеса.

Станом на кінець 2021 року в ІТ-індустрії працювали 285 тисяч людей.

За результатами опитування, проведеного серед айтівців у травні-червні цього року, працювали приблизно 228 тисяч. Ще близько семи тисяч осіб стали на службу у лави ЗСУ чи тероборони. 

У порівнянні з торішніми опитуваннями, середній вік українського айтівці виріс з 29 до 31 року. 

У вітчизняній ІТ-індустрії працює 71% чоловіків та 29% жінок. Після 24-го лютого частка жінок-айтіфахівчинь знизилась. До війни цей показник становив понад 30%. 

73% опитаних працівників ІТ-індустрії зазначили, що дохід залишився на такому ж рівні як до 24-го лютого або навіть зріс. Степан Веселовський зазначив, що це не пов’язано з девальвацією гривні, бо щорічні заміри здійснюються в американській валюті. 

Також 89% учасників опитування сказали, що віддають частину доходу на благодійність – на ЗСУ та підтримку ВПО зокрема. З майже 90% опитаних 14% осіб жертвують до 25% свого доходу на благодійність. 

У червні фахівці Львівського ІТ-кластеру помітили, що велика кількість працівників повертається у свої міста – Київ зокрема. За період війни значно зросли західноукраїнські хаби. З’явився Закарпатський хаб, де налічується трохи більше як півтори тисячі осіб. Також для релокації айтівці обирали Івано-Франківськ, Львів, Чернівці й міста Волині(1500 фахівців).
 
У перші місяці війни релокація обійшлася айтівцям майже у 15 млн. доларів. Ще приблизно 13,6 млн. доларів люди витрачають на проживання у семи містах на заході. Експерти Львівського ІТ-кластеру прогнозують, що до кінця року ця сума досягне 130 млн. доларів, тим самим створить додаткову економіку для міст західного регіону. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ