Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Як зекономити на електроенергії: витрати пристроїв в режимі очікування

Середні витрати електроенергії у більшої частини населення щорічно збільшуються, і причина цього полягає не лише в збільшенні кількості різних побутових приладів, але і в нашій неосвіченості в питаннях економії електрики. Сподіваємося, що інформація, викладена у статті, поповнить ваші знання в цьому напрямі.

Багатьом відомий той факт, що цівка води з несправного або нещільно закритого крана за добу виливається в десятки, а іноді і в сотні літрів води. Можливо тому постійно протікаючий кран у наш час – рідкість. Проте, якщо поглянути на ситуацію з електроенергією, що витрачається, але не використовується, то тут ситуація буде протилежною.

У кожному будинку, в кожній квартирі існує маса таких ось нещільно закритих «кранів» через які постійно «витікає» електроенергія, а разом з нею і ваші гроші. Йдеться про електричні прилади, які споживають електроенергію навіть у вимкненому стані, знаходячись в «сплячому» режимі – Stand by. А враховуючи, що кожна сім'я має до десятка подібних приладів, то за рік маленький струмочок перетворюється на досить значну суму коштів з вашого гаманця.

Яскравим прикладом такої безглуздої витрати енергії є сучасний вимкнений телевізор. Здавалося б, якщо екран нічого не показує, то і електроенергія не витрачається. Проте це не так. Блок живлення і деякі електронні схеми телевізора знаходиться під постійною напругою, щоб забезпечити прийом команд, що подаються з пульта дистанційного керування.

Згідно даних фірм-виробників, рівень споживання електроенергії в «сплячому» режимі, залежно від моделі і року випуску телевізора, коливається від 0,2 до 10 ват за годину. Тобто при перегляді телевізора 5 годин на добу, даремні річні витрати електроенергії з одного телевізора складуть мінімум півтора кіловата, але це стосується лише новітніх моделей з РК-екранами. А звичайний телевізор витратить від 34 до 68 кіловат за рік.

Ще одним таким споживачем електроенергії є електронна мікрохвильова пекти з вбудованим таймером (а таких переважна більшість). Вона споживає в режимі очікування близько 3 кіловат за годину, а за добу вона працює менше години. Неважко підрахувати, що за рік, піч витратить 25 кіловат фактично вхолосту.

Ось перелік приладів, які споживають відносно велику кількість електроенергії в режимі «Stand by» (за годину простою):

  • струменеві і лазерні принтери – від 2 до 4 ват; 
  • електроплита з електронним управлінням – 3 вати; 
  • бездротові телефони (споживач - база) – 1 ват; 
  • зарядні пристрої різних типів, в першу чергу для мобільних телефонів – 1 ват.

Пройдіться по своїй квартирі і підрахуйте, скільки пристроїв з року в рік у вимкненому стані безглуздо витрачають електроенергію, а отже і ваші гроші? Якщо все підрахувати, то поради літніх людей про відключення приладів з розетки набувають іншого сенсу, окрім як в цілях захисту від пожежі. Такі поради захищають вас від зайвої розтрати коштів.

Не нехтуйте ними.

Наводимо розширену таблицю витрат електроенергії приладами, що знаходяться в режимі очікування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ