Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Як жартували в окупованому Львові. Карикатури 1941-42 років

У роки німецької окупації у Львові видавали щоденну газету «Gazeta Lwowska». Практично у кожному номері газети були розміщені карикатури.

Підшивки цієї газети за 1941–1942 роки для аналізу та опрацювання працівникам Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» передали співробітники архіву Управління СБ України у Львівській області.

"Сталіно (Донецьк) в руках німецько-італійських військ". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

Про їх значення та політичний підтекст в коментарі Гал-інфо розповіла наукова співробітниця Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», доктор гуманітарних наук Олеся Ісаюк.

«Маємо підшивки видання «Gazeta Lwowska» за 1941–42 роки. Виходила вона щодня та мала один розворот. Преса – це, фактично, дзеркало окупаційного життя і різних його проявів», - зазначила Олеся Ісаюк.

Наукова співробітниця Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», доктор гуманітарних наук Олеся Ісаюк. Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Наукова співробітниця Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», доктор гуманітарних наук Олеся Ісаюк. Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

За словами дослідниці багато про тогочасне життя львів’ян в окупованому місті може розповісти політичний гумор на шпальтах газет.

«Політичний гумор – це цікаве явище. Звичайно, що ніхто не наважувався давати карикатури на Гітлера. Тут ми маємо справу із польським політичним гумором, а він є дуже в’їдливим», - зазначила Олеся Ісаюк.

Вона наголосила, що у 1941 році карикатури були переважно на побутову тематику, але у 1942 році стає яскраво вираженою політична складова та не прихований антисемітизм. 

"У Кремлі: Не пишуть газети, не знають Совєти, що часом сам собі закидаю дефетизм" (передрікання поразки). Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

«Бачимо карикатуру на Сталіна, який сидить у Кремлі. Тут підпис про те, що пропаганда не розкаже, як Сталін сам міркує про близьку поразку. Тоді у Радянському Союзі взялися за боротьбу проти здачі у полон, переходів на бік ворога. Відомий наказ - «Ні кроку на зад». Це, власне, гумор ось у такому контексті», - звернула увагу дослідниця.

Також можна зустріти гумор із маніпуляцією.

"Англієць: - Стрибни у воду, а на берег я тебе сам витягну". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

«Бачимо, що радянці сидять на березі, а британці - на острові. Англієць каже: «Стрибни у воду, а на берег я тебе витягну». Щоправда у воді є щось подібне на акулу. Це дуже маніпулятивно, бо тоді Англія несла серйозні втрати у підводній війні»», - підкреслила Олеся Ісаюк.

Цікаво, що карикатури в газеті з’являються не одразу з моменту окупації Львова німцями.

"Сказ". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Клопоти з антикваріатом. - Хм, чи це витвір мистецтва?" Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Це панство не вірило мені, що матраци нові". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Чи це слід розуміти, як відмову?" Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Мрія тигра". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
" - Що це за тварина, татку? – Зараз тобі скажу, тільки вдягну окуляри". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Актуальне. - Знаєш, це мабуть Св. Миколай. Два роки він не працював, тому тепер мусить відробити". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/7

«Перші два місяці вони були зайняті пропагандою нової влади, публікацією розпоряджень. І тільки згодом  ми зустрічаємо вже карикатури на останній сторінці газети. Це газета урядова. Вона мала основні задачі – інформування населення про офіційні документи, інформування про важливі події у місті, джерело для приватних оголошень», - зазначила Олеся Ісаюк.

Вона додала, що на якийсь час політичний гумор зникає зі шпальт газети. На зміну йому приходить побутовий.

"З циклу «Сучасні діти». Гра в трамвай" (напис на аркуші: "Тільки для арійців"). Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

«На одній з таких карикатур можна побачити замасковану під побутову тематику дискримінаційну практику нацизму. «Сучасні діти». На картинці зображена гра у трамвай. І тут видно напис, який тримають діти: «Тільки для арійців». Так на рівні побуту просували ідеї розподілу людей», - сказала Олеся Ісаюк.

У 1942 році карикатури вже перенесені на першу шпальту. Тоді ж з’являється багато іронічних глузувань із союзників. Висміюється те, що союзники не можуть нічого вдіяти проти армії Гітлера.

Іронізують із союзу СРСР та США - Сталін в образі індіанця.

Сталін:
Сталін: "Дуже завдячую вашим благородним звичаям скальпування і саджання на палю. Не маю сумніву, що мої червоні брати будуть мною задоволені". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Обережність – це найкраща частина відваги". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Сердечна згода". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/3

«Ще одна картинка - це вже шпилька для британців. Попереду США та СРСР, а позаду них стоїть кволий британець», - каже Олеся Ісаюк.

Також у 1942 році з’являється досить агресивні карикатури на антисемітську тематику.

"Європа сміє мріяти про скидання ярма Ізраїля? Отже, я спущу на неї зграю лютих собак, які 20 років дресирував для цієї війни". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Спробуємо, чи теж вистрелить..." Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Сталін: То так виглядає другий фронт?" Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/3

«У 1942 році антисемітська пропаганда через урядову газету стає відвертою. Практично у кожній карикатурі є щось у такому стилі. Часто зустрічаються зображення шестикутної зірки», - сказала Олеся Ісаюк.

"Сталін і Черчилль: - Не бійся, ми тобі допоможемо!" Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Сталін до англосаксів: "Люди, рятуйте!" Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Сталін: Якщо не хочеш мені допомогти, то принаймні не зчиняй такого галасу на радіо, товаришу Черчилль! Черчилль: Не кажи так, коханий Йосифе Вісаріоновичу. Можливо, голосові зв’язки – це ще одна річ, яка тримає нас в купі". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
"Зірка зі сходу". Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/4

Окрім того у 1942 році «Gazeta Lwowska» публікує багато карикатур на Сталіна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ