Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як знайти кваліфікованого психотерапевта?

Припустимо, ви вже проаналізували власне життя та зробили висновок, що справді є потреба звернутися по допомогу до спеціалістів. Тоді виникає принципове питання: як вибрати психотерапевта? Якими саме критеріями варто керуватися, якщо ви хочете знайти доброго фахівця?

Головні ознаки професійного психотерапевта

Робота з людською психікою потребує серйозних знань і постійного самовдосконалення. Тому пошук психотерапевта має передусім ґрунтуватися на його професійних навичках. Зверніть увагу на такі моменти:

 
  • диплом — це може бути вища освіта в гуманітарному чи медичному вищому навчальному закладі за відповідною спеціальністю (психолог або психіатр);
  • досвід — вважається перевагою, коли за плечима у фахівця є принаймні сто годин особистої терапії;
  • кваліфікація — є різні напрямки, за якими спеціаліст отримує додаткові знання (наприклад, гештальт або психоаналіз);
  • отримання супервізії — психотерапевт має отримувати від старших чи рівних у плані досвіду спеціалістів зворотний зв’язок.
 

Однак пам’ятайте, що в будь-яких правилах є виключення. Навіть якщо у фахівця ще немає великого досвіду, це не привід одразу відмовлятися від сесії. Навіть найвідоміші психотерапевти колись із чогось починали й працювали з першими клієнтами.

Особливості підходу: на що звертати увагу?

Кваліфікація має велике значення, але не менш важливо, щоб психотерапевт просто вам подобався. Знайти ключ до конкретної людини, вміти слухати й ставити правильні питання — це також ознаки доброго спеціаліста. 

Пам’ятайте, що гарний психотерапевт не має давати готових універсальних рішень. Він змушує замислитися, зробити переоцінку цінностей, попрацювати над помилками, і часто ця робота складна й не надто приємна. Результати від роботи з такими фахівцями приходять планомірно, крок за кроком. 

До речі, в багатьох психотерапевтів і психологів є правило: вони не працюють з тими, з ким мають сильний емоційний зв’язок. Тож краще шукати фахівця не серед найближчого оточення. 

І наостанок — важлива порада: просто спробуйте. Інколи не варто відкидати десятки кандидатур психотерапевтів та не ходити на сесії, бо ви все в пошуках «‎того самого». Насправді лише після спілкування можна вирішити, чи підходить конкретний фахівець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ