Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як знайти роботу в ІТ-сфері на старті кар’єри?

Робота в ІТ є однією з найзатребуваніших в Інтернеті. Проблема лише в тому, що багатьом компаніям потрібні досвідчені фахівці, з хорошим досвідом та кейсом робіт. Але що робити тим, у кого мало досвіду, однак сильне бажання працювати?
Фото ілюстративне. Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Є чимало варіантів, де можна відшукати хороші пропозиції незалежно, чи мова про початківця, чи про досвідченого професіонала.

Як знайти роботу в ІТ для представників технічних та нетехнічних спеціальностей?

Не варто забувати, що ІТ-сфера це не лише програмісти, тестувальники і розробники. Це широке коло професій куди входять: дизайнери, Project Manager, бізнес-аналітики, менеджери з продажу, HR, адміністратори і багато інших.

ТОП-5 варіантів, де можна знайти роботу в ІТ:

  1. Знайомі. Щорічні опитування та статистика різноманітних порталів стверджують, що великий відсоток фахівців працевлаштувалися саме за рекомендацією знайомих. Якщо зовсім немає досвіду почати можна й з безкоштовного проекту. Можливо комусь із друзів потрібен простий сайт.

  2. Вакансії на сайтах ІТ-компаній. Тут вибір великий. В Україні прикладом такої компанії виступає SoftServe. На їхньому сайті присутня рубрика “Робота”, де зібрана маса актуальних пропозицій, як для технічних, так і нетехнічних спеціальностей. Перевагою таких сайтів є те, що всі вакансії перевірені, зарплати та умови відповідають дійсності, а ще багато саме постійної роботи, причому з можливістю знайти її за власним місцем проживання.

  3. Біржі фрілансерів. Чудовий варіант знайти довготерміновий або короткочасний проект. Такі біржі часто дають можливість програмістам та розробникам набратися досвіду і сформувати власний кейс.

  4. Сайти з пошуку роботи. Завантажте своє резюме, наприклад, на Work.ua і паралельно моніторте час від часу стрічку. Дуже часто там є справді достойні варіанти, причому й для новачків також.

  5. Соціальні мережі та платформи. Фейсбук, LinkedIn, DOU — на цих сайтах є багато вузькопрофільних груп для представників ІТ-галузі, де останні знайомляться, шукають вакансії, діляться досвідом, тощо.

Також, безпрограшним варіантом, є проходження курсів або додаткового навчання в ІТ-компаніях. Сфера інформаційних технологій дуже динамічна. Щоб залишатися затребуваним та конкурентоспроможним слід постійно оновлювати свої знання, тож навіть при наявності диплому, додаткові курси не завадять. Кращі випускники зазвичай претендують на пропозицію з працевлаштування.

Як успішно пройти співбесіду та отримати роботу?

Не варто сподіватися, що перша співбесіда одразу ж пройде успішно. Здебільшого все з точністю до навпаки. На 100% підготуватися до співбесіди практично нереально, адже ніколи не передбачиш, яке питання може поставити роботодавець.

Орієнтуватися треба на наступне:

  • Soft-skills. Це поєднання навичок спілкування з людьми, соціальних та комунікативних навичок, особистісних та кар'єрних якостей, світогляду тощо. Простіше кажучи, треба вміти легко знаходити спільну мову з різними типами людей.

  • Власна мотивація. Зазвичай роботодавець чітко може розрізнити наскільки сильно ви вмотивовані. Краще бути менш прокачаним, але мати сильну мотивацію, аніж навпаки.

  • Опис вакансії. Здебільшого у вакансіях чітко описуються всі вимоги до претендента. Перед співбесідою ще раз пройдіться по всіх пунктах, проаналізуйте свої навички, сильні сторони та можливі питання з боку співбесідника.

В разі невдалого результату обов’язково аналізуйте розмову та не бійтесь уточнювати, що саме вам потрібно вдосконалити та доопрацювати, аби наступного разу все пройшло успішно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ