Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ярош пропонує звільнити "мукачівських стрільців" від кримінальної відповідальності

Лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош відхрещується від відповідальності за стрілянину в Мукачевому, а як вихід з ситуації, що склалася, пропонує звільнення бійців ПС від кримінальної відповідальності.

Це випливає з його коментаря щодо подій на Закарпатті в інтерв'ю "Українській правді".

Ярош вважає, що "ідеальним варіантом було б звільнення їх від кримінальної відповідальності, зважаючи на аналоги Майдану".

"Те, що сталося, то трагедія. При тому всьому ми і говорили, і говоримо, що коли держава не наводить порядок, його починають наводити громадяни.

На превеликий жаль, там теж була така певна ситуація. Я все зробив тоді, щоб не було подальшої ескалації. Кров там більше, слава Богу, не пролилася. Після того я втратив зв’язок з тією групою. Вони були у горах, але я так розумію, що хлопці вибралися", - запевняє лідер ПС.

Ярош зазначає, що тоді наказів здаватися бійцям ПС не давав:

"Тоді було не до таких наказів. Я тоді казав і повторю зараз: я не маю гарантій того, що наша судова і правоохоронна системи об’єктивно це розслідує. Морально я не міг давати таких наказів.

І щоб наше суспільство розуміло, провідник "Правого сектора" – це не та людина, яка віддає накази. Я провідник, за мною можуть йти, можуть не йти. Є безпосередні командири, є ієрархія, і тільки командири можуть давати накази, які виконуються чи не виконуються. Тому питання не до мене".

На уточнююче запитання, чи виходить так, що "Правий сектор" є некерованим, Ярош сказав:

"Структура "Правого сектора" на даний момент є такою. Є добровольчий український корпус "Правого сектора", очолює його Андрій Тарасенко, він існує з 17 липня минулого року. Є політична партія, лідером якої є я. Відповідно по партійній лінії, поки я з 21 січня після поранення не міг їх виконувати, Андрій Тарасенко виконує обов’язки керівника партії. 

Окрім того існує "Права молодь" – молодіжний рух, який розбудовується як всеукраїнський, громадська організація, яка так само діє в цьому русі. Тобто я більше виступаю як координатор цих структурних підрозділів, а не як безпосередній керівник. А тим більше після поранення, я вже втратив можливість безпосередньо контролювати і унапрямлювати".

Ярош пояснив, що наразі однозначної відповіді щодо мукачівських подій дати не може, бо всім об’ємом інформації не володіє.

Також він не вірить у те, що "Правий сектор" також займався контрабандою сигарет на Закарпатті:

"Я сумніваюся, що в ту систему, яку повністю контролювала державна влада, можна було влізти. Просто об’єктивно. Коли там митниця, МВС і все інше, і невеликий за чисельністю підрозділ "Правого сектора"... Стати їм конкурентом – це просто нереально. Тому я думаю, що там йшлося про щось інше".

Як відомо, 11 липня 2 бійці "Правого сектора" загинули й 4 було поранено під час перестрілки в Мукачевому.

Частина бійців "Правого сектора", які брали участь у перестрілці, втекла від правоохоронців у ліси Закарпаття.

15 вересня стало відомо, у Дніпропетровській області в аварії загинули двоє представників "Правого сектора", які брали участь у скандальних подіях 11 липня на Закарпатті.

Комісія Верховної Ради вважає причиною перестрілки конфлікт між бізнес-групами Закарпаття.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ