Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ярослав Дубневич: «Європейським дорогам в Україні бути»

1/3
За словами голови Транспортного комітету Верховної Ради Ярослава Дубневича, рішення парламенту про створення Дорожнього фонду «дасть можливість акумулювати, за нашими підрахунками, від 35 до 45 млрд грн., які будуть цільовим чином спрямовані на ремонт, утримання та будівництво автошляхів. Україна більше не буде країною з найгіршими в Європі дорогами». Про це повідомила прес-служба народного депутата.

Дорожній фонд дозволить Україні нарешті використовувати в повній мірі свій транзитний потенціал.

«Ми принципово оновимо інфраструктуру автошляхів та якість дорожнього покриття по всій країні, що дозволить українським дорогам органічно влитись в мережу європейських доріг. Через Україну буде відновлено Шовковий шлях з Азії й Китаю до Європи. Це суттєво, в декілька разів, посилить транзитний потік. Що, своєю чергою, значно збільшить наповнення Держбюджету», - наголосив Ярослав Дубневич.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №4014-а «Про внесення змін до закону «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо вдосконалення механізму фінансування дорожньої галузі». «За» документ проголосували 248 парламентаріїв.

Відтак, будуть внесені зміни в Бюджетний кодекс України та створено Спеціальний фонд у складі Державного бюджету для фінансування дорожнього господарства за рахунок таких надходжень, як:

-  акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) в частині нафтопродуктів і транспортних засобів;

- акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) в частині нафтопродуктів і транспортних засобів;

- мито на нафтопродукти і транспортні засоби та шини до них;

-  плата за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні та інші.

Відділення джерел фінансування в окремий фонд допоможе забезпечити стабільне надходження коштів до дорожнього господарства та дозволить запобігти використанню «дорожніх» коштів на інші цілі.

Надходження до державного дорожнього фонду передбачається спрямувати на фінансування заходів з безпеки дорожнього руху у відповідності з державними програмами.

Передбачається, що закон вступить в силу з 1 січня 2018 року. В той же час 2017-ий рік визначений як перехідний. Відповідно до Закону про Держбюджет у наступному році в Дорожній фонд буде направлено 26,75% від митних та акцизних надходжень,  2018 році - 50%, в 2019 році - 75%, а з 2020 року - 100%.

Структура розподілення коштів з Дорожнього фонду виглядатиме так: 65% отримуватиме «Укравтодор», 35% - місцеві органи влади на рівні обласних адміністрацій у вигляді субвенцій (для ремонту та розбудови доріг місцевого значення). При цьому 5% від загальної суми коштів Дорожнього фонду буде спрямовуватись на забезпечення безпеки руху. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ