Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яворів офірував Україні духовну ходу Миру

У неділю, 12 січня, в місті Яворові Львівської області відбулася традиційна духовна хода Миру, очолювана місцевими священиками УГКЦ, під час якої люди різних конфесій молилися за спокій та злагоду в Україні.

Подію було приурочено Всесвітньому дню миру та посланню Папи Франциска з цієї нагоди.

Фото Гал-інфо.

Як повідомив власкор Гал-інфо, стартував цей молитовний похід в церкві Преображення Господнього, що в мікрорайоні Яворова «Велике Передмістя», а завершився в стародавньому храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що на «Малому Передмісті».

Організатори духовної ходи Миру – парафії церков, Яворівська міська рада та ГО «Молодь Яворівщини».

Священик, отець Олег Тишкун зачитав традиційне Різдвяне послання Місту і Світові Папи Римського Франциска, в якому понтифік підтримав Україну словами: «Будь світлом, Викупитель світу, для дорогої України, що добивається конкретних рішень для досягнення міцного миру».

А Яворівський отець-декан УГКЦ Степан Кобасяр додав, що цю духовну ходу Миру Яворів офірує Україні.

Вулицями Яворова люди йшли цілими родинами. Несли лампадки, колядували. Зупинялася процесія, щоб дружно помолитися, послухати проповіді священиків, – біля Хреста, що на роздоріжжі, від якого пролягає шлях до постійного місця дислокації легендарної 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила та церкви Покрови Пресвятої Богородиці, що в Яворівському гарнізоні; храмів Успення Пресвятої Богородиці та Святого Юра; пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому; римо-католицького костелу святих апостолів Петра і Павла.

Фото Гал-інфо.

Хода Миру в Яворові, в якій взяли участь духовенство УГКЦ, римо-католицькі сестри-монахині згромадження святої Дороти; народний депутат України Павло Бакунець, секретар Яворівської міської ради, яка виконує обов’язки мера, Ольга Созанська, заступник міського голови Яворова, лідер молодіжного руху на Яворівщині Ігор Грабовський, тривала близько трьох годин.

Подія зайняла десь до трьох годин. Та видалося, що відбулася на одному подиху. У процесії йшли яворівчани цілими родинами, навіть – матусі з немовлятками у візочках, старожили, опираючись на ціпки.

Наприкінці молитовної ходи Миру, в мікрорайоні Яворова «Мале Передмістя» люди зайшли в стародавню дерев’яну церкву Різдва Пресвятої Богородиці, де помолилися за припинення кровопролиття в державі, а також – за душі українських воїнів, які за вірність присязі народові та любов до України заплатили на Сході життям.

Церковна громада та настоятель храму подбали, аби учасники акції могли погрітися біля ватри та скуштувати солодощів з гарячим чаєм.

Супроводжували процесію по всьому Яворову поліцейські.

У коментарі власкорові Гал-інфо лідер молодіжного руху на Яворівщині, один із організаторів духовної ходи Миру Ігор Грабовський сказав, що Яворів – сильний духовно міцною громадою, яка, як ніхто інший, – спрагла за миром.

«Сьогодні серед нас немає багатьох яворівчан, які за мирних часів традиційно брали участь у таких молитовних ходах: одні зараз рятують державу на Сході, інші – покояться в могилах. Отож, молимо Всевишнього про мир та спокій в державі, про якнайскоріше повернення в рідні яворівські домівки всіх військовослужбовців зі Сходу України», – зазначив Ігор Грабовський.

Фото Гал-інфо.

Довідка Гал-інфо.

Нагадаємо, що в 2020 році Всесвітній день миру припав на 1 січня. Це свято ще називають Днем всесвітніх молитов про мир, встановлене воно – 8 грудня 1967 року римським папою Павлом VI. А 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила свято офіційним.

Мир на Землі, послаблення напруги в міжнародних та міждержавних відносинах, – це головні теми щорічних передсвяткових послань понтифіків до віруючих. Загальний лозунг Всесвітнього дня миру: «Пробач, і ти отримаєш мир».

Папа Римський Франциск у своєму традиційному різдвяному посланні Місту і Світові (Urbi et Orbi) підтримав Україну, – про це пише Vatican News.

Папа помолився за пом'якшення кам'яних і егоцентристських людських сердець. Він говорив про байдужість, якою зустрічають біженців, і вірних християн, які гинуть за свою віру – наприклад, в африканських країнах від Нігерії до Буркіна-Фасо, де у день Різдва понад 30 жінок були вбиті екстремістами.

«Саме так, в серцях існує темрява, але більшим є світло Христове. Існує темрява в особистих, сімейних, соціальних відносинах, але Христове світло є більшим. Темрява присутня в економічних, геополітичних та екологічних конфліктах, але більшим є світло Христове», – промовив Папа Римський.

Також Папа Римський Франциск, говорячи про мир, згадав і Україну.

«Будь світлом, Викупитель світу, для дорогої України, що добивається конкретних рішень для досягнення міцного миру», – сказав понтифік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ