Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Яворів вшанував 30-річчя виходу УКГЦ із підпілля разом із Заслуженою капелою "Трембіта"

У неділю, 10 листопада, в місті Яворові Львівської області відбувся духовно-мистецький форум, приурочений 30-літтю виходу Української Греко-Католицької Церкви із підпілля та 75-річчю відходу у вічність праведного митрополита Андрея Шептицького.

Як повідомив власкор Гал-інфо, цю духовно-мистецьку подію оздобили своєю унікальною творчістю солісти, хор та камерний оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта», – диригент Володимир Вівчарик, ведуча Марія Христинич.

Фото Людмила Шубіна.

Організатори – Яворівський деканат УГКЦ, отець-декан Степан Кобасяр, Яворівська міська рада. Автор проекту – доцент Українського католицького університету Михайло Перун, який є директором Фундації «Андрей».

У події, що відбулася в районному Народному домі «Сокіл» міста Яворова взяли участь духовенство, представники громади, народний депутат України Павло Бакунець, заступник голови Яворівської районної ради Володимир Мацелюх.

Розпочалося дійство зі спільної молитви разом з Яворівським отцем-деканом УГКЦ Степаном Кобасярем на прославу праведного митрополита Андрея Шептицького, кошик квітів та лампадки до пам’ятника якого урочисто віднесла молодь.

Зі вступним словом виступив військовослужбовець Роман Кураш, відомий на Яворівщині історик, краєзнавець, який у перші дні війни на Сході залишив чиновницький кабінет і пішов служити за контрактом у Збройні сили України.

У рамках мистецького форуму, приуроченого 30-літтю виходу Української Греко-Католицької Церкви із підпілля та 75-річчю відходу у вічність праведного митрополита Андрея Шептицького, відбулася презентація духовних видань, зокрема, книги «На скелі віри. Митрополит Андрей Шептицький», авторами якої є Оксана Гайова та Михайло Перун.

У коментарі власкорові Гал-інфо, доцент Українського католицького університету Михайло Перун зазначив, що велика презентація книги «На скелі віри. Митрополит Андрей Шептицький» відбудеться 3 грудня у Львові, в Українському Католицькому Університеті.

«Ілюстроване науково-популярне видання «На скелі віри» – одна з перших спроб представити у світлинах і в документах історію розвитку та діяльності Української Греко-Католицької Церкви крізь призму церковно-богословського вчення й архипастирського служіння митрополита Андрея Шептицького. Понад тисячу сімсот ілюстрацій, значну частину яких опубліковано вперше, знайомлять читачів із минулим і зі сьогоденням УГКЦ.

До видання ввійшли грамоти, стародруки, листи, живописні та графічні портрети, зображення творів мистецтва, світлини з архівів, музеїв, бібліотек, приватних збірок України й української діаспори. Пропонована книга-альбом «На скелі віри» приверне увагу джерелознавців, богословів, істориків, краєзнавців та всіх, кого цікавить історія Української Церкви, її значення у становленні Української Держави», – наголосив Михайло Перун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ