Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Європейська прописка добігла кінця: Чому каналу "Дождь" анулювали ліцензію

Нещодавно Латвія повідомила, що позбавила ліцензії російський телеканал "Дождь". Відповідне рішення ухвалила Національна рада з електронних ЗМІ країни.

Як прокоментувала очільниця ради Іварс Абольніш, причиною такого рішення стала діяльність каналу, адже вона становить загрозу національній безпеці та громадському порядку Латвії. Однак в інтернеті здійнялася хвиля постів в підтримку телеканалу, де аргументами стали тези про те, що російське медіа проти війни. 

Голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв детальніше роз'яснив ситуацію для тих, хто може помилково вирішити, що може й дійсно дарма наші латвійські побратими відібрали ліцензію у такого корисного у боротьбі з рашизмом медіа.

Як пише політик, Латвійська рада з телебачення і радіомовлення анулювала ліцензію «Дощу» після трьох штрафів, а не за повчання ведучими та журналістами каналу латвійців про те, яку історію їм треба вивчати, як поводитися з радянськими пам’ятниками чи загалом як правильно жити з точки зору московської ліберальної еліти.

"Так, тієї самої, яка втекла зі своєї москви до людей, які, на відміну від цієї еліти, свою свободу і демократію не зрадили, а захистили", - додав Потураєв. 

Перший штраф канал отримав за відсутність латвійської звукової доріжки на суму в 4000 євро. Другий штраф "вхопили" за зображення мапи росії разом з окупованим українським Кримом. За таке задоволення їм довелось сплатити 10,000 євро. Третій штраф в державну казну Латвії був за просування тези "потрібно боротися за покращення умов для воєнних у нашій (російській, - ред.) армії ". Сума штрафу також склала 10,000 євро.

"На цьому можна було б, у принципі, ставити крапку, але є ще один нюанс. 

Якщо ви відкриєте будь-яке відео «Дощу», або публікацію не менш «свабодной і лібєральной» «Медузи», то побачите там маркування з ось таким текстом: «Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента». 

Тобто ці росіяни, приїхавши у вільну демократичну країну, визнають над собою примат злочинного російського законодавства", - наголошує Микита Потураєв

Відтак вони продовжують жити не по законах Європи та Латвії, які дали їм прихисток, а за кремлівськими правилами та законами. Це миттєво пояснює все - «радную рєчь», мапу з загарбаним Кримом і «наших рєбят в нашєй арміі», вважає голова парламентського комітету. 

"Це виявляє зовсім іншу - фундаментальну та ключову проблему. Не існує «хороших» чи «поганих» російських медіа. Існують лише з одного боку російські, а з іншого - всі інші. Справді вільні та демократичні.

І можна бути або на боці України, і всього вільного демократичного світу - проти росії. Тобто бути європейським медіа. Або бути на боці «своїх хлопців у нашій армії» - і тоді ви з росією і путлєром. Хоч ви 100 разів на тиждень будете камлати (кричати, - ред.): «ми проти війни». Ні, це так не працює - тоді ви російське медіа. І ви - за війну. Добре, що це бачать у Європі. Вже побачили у наших найближчих друзів, а далі сподіваюсь - повсюди", - написав Потураєв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ