Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Юліан Чаплінський: Для боротьби з порушеннями створили карту "скандальних забудов", однак, вона не досконала

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський під час відеоінтерв’ю розповів журналісту Гал-інфо для чого була створена "Карта скандальних забудов", та зауважив, що вона є недосконалою і має ряд недоліків.

«Карта скандальних забудов була створена для того, щоб продемонструвати публічно випадки порушень, - розповів Юліан Чаплінський. - Насправді, якщо ми назвемо незаконними або скандальними забудовами кожне засклення балкону, що теж вважається незаконним, тоді карта буде червона».

Він також зазначив, що не лише будівельники порушують закон. «Часто багато львів’ян вважають нормальним зробити певну добудову, видозмінюють фасад. Натомість вони бачать лише в новобудовах зло, а в собі не бачать», - наголосив Юліан Чаплінський.

Територію ЛАЗу забудовувати не будуть, - Чаплінський

Слід зазначити, що «Карта незаконних забудов» викликала жваві обговорення в колі активісті «Народної дії», котрі борються з незаконними забудовами та відстоюють інтереси львів'ян. Зокрема, вони зазначали, що переважна більшість незаконних будівництв, справи щодо котрих перебувають в судах, не увійшли до цієї карти.

Також вони неодноразову вказували на той факт, що до «Карти незаконних забудов» дивним чином потрапили певні забудови, що декларують намір доброї волі виділяти житло для учасників бойових дій в зоні АТО та мають усю необхідну дозвільну документацію.

«Зовсім не зрозуміло, за якими критеріями мерія сформувала цю карту. Резонансні випадки тут не згадуються, натомість, внесені ті забудови, до котрих претензій в львів'ян не було.  Місто спочатку видає усю документацію, а потім починає воювати проти будівництва. Виникає запитання: це депутати лобіюють власні інтереси, не поділили бізнес, не отримали свою частку чи просто хочуть позбавити учасників АТО хоч якогось шансу отримати квартири?", - кажуть активісти.

"Міст Небесної сотні" ризикує стати наступним скандалом рівня пам'ятника А.Шептицькому

Натомість, коли з такими запитаннями вони приходять під стіни ЛМР, їм обіцяють, що зовсім скоро усі військові, що були на лінії фронту, отримають дах над головою, а згодом виникає ряд умов, за якими учасники АТО ще повинні поборотися за квартиру.

Відтак, минулого тижня мер міста Андрій Садовий, котрий ще зовсім недавно робив резонансні заяви про те, що Львів забезпечить тисячі сімей домівками, поставив ряд умов та поділив людей на групи, які, мабуть, роками чекатимуть своєї черги на отримання житла.

Зазначимо, що під час численних пікетів учасники АТО борються не лише за свої квадратні метри, але й вимагають не перешкоджати початку будівництва законних новобудов.

«Багато забудовників, котрі мають всю необхідну дозвільну документацію на початок будівництва багатоповерхових будинків, не можуть розпочати зводити новобудови через те, що депутати перешкоджають їхній роботі. Є забудовники, що пообіцяли учасникам АТО 5% квартир у своїх будинках, але ми їх не можемо отримати, бо влада називає такі житлові комплекси «незаконними», і документи, що сама ж видала, намагається відібрати», - наголошують активісти.

Наразі, учасники АТО не припиняють збиратися під стінами Львівської мерії з вимогою створити робочу групу та розпочати робити реальні кроки для вирішення квартирного питання. Натомість місто лише декларує такі наміри.

Читайте згодом повну версію відео-інтерв'ю з головним архітектором Львова Юліаном Чаплінським.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ