Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Юні шахісти й аматори провели благодійний сеанс одночасної гри в шахи у Львові

Благодійний сеанс одночасної гри приурочили до Міжнародного дня шахів, який відзначають 20 липня. Виручені упродовж турніру кошти підуть на закупівлю волонтерської допомоги захисникам України.

Вихованці ДЮСШ “Дебют” та аматори-шахісти мали нагоду взяти автографи у своїх кумирів, і безпосередньо зіграти партію з кращими шахістами Львова — Олександром Бєлявським (міжнародний гросмейстер, чотириразовий чемпіон Всесвітніх шахових олімпіад у 1982, 1984, 1988, 1990 роках) та Наталією Буксою (чемпіонка світу серед юніорок 2015 року, дворазова чемпіонка України 2018 та 2020 років). 

Фото: Ярослав Мандрук.

Як розповів топовий гросмейстер Олександр Бєлявський, в дитинстві він дуже любив грати в шахи, і ніколи не думав про результат. У результаті став чемпіоном чотири рази. Чоловік розпочинав свою кар’єру ще в радянські часи, і сьогодні спостерігає за тим, як шаховий світ і не тільки продовжує перемінюватись. 

«По суті, нічого в шахах не змінилося з того часу, коли я починав грати. Надалі треба думати головою. Але зовнішні засоби постійно змінюються, і ті можливості, які пропонує сучасне людство потрібно використовувати» —  вважає Олександр Бєлявський.  

Фото: Ярослав Мандрук.

Чемпіонка Наталія Букса поділилась, що найцінніша її перемога сталась на Чемпіонаті світу серед шахісток до 20 років. Саме тоді вона розпочала кар'єру як професійна шахістка. Дівчина порадила гравцям любити шахи та займатися ними зі самовіддачею, аби досягнути успіхів. 

Захід відбувся за ініціативи управління спорту Львівської міської ради, Grand Hotel Lviv Casino & Spa, КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа з шахів «Дебют», ГО «Львівська обласна шахова федерація» та президента федерації Тараса Керницького. 

«Передусім ми шукаємо спроби, як допомагати нашій армії. Відповідно нашим правлінням було вирішено зробити серію таких івентів», — розповідає про задумку проєкту начальник міського управління спорту Антон Нікулін. І додає, що місце обрали не випадково, адже саме на місці, де знаходиться Grand Hotel був заснований перший шаховий клуб ще у 1894 році.

«Це знакове місце і подія, оскільки Львів має дуже велику історію в розвитку цього виду спорту. І для багатьох шахістів це навіть релігія», — каже Антон Нікулін. 

У коментарі для Гал-інфо, Максим Хомчук, шахіст з другим розрядом, розповів про своє захоплення.

“Я займаюся і з тренером, і самостійно вдома, вчу дебюти, вирішую задачі. У середньому йде дві-три години в день. Заняття шахами більше розцінюю як хобі для мого саморозвитку. З приводу поєдинка є хвилювання, тому що ніколи не грав проти цих гросмейстерів, і формат одночасної гри для мене новий. Думаю, що буде цікаво”, – каже Максим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ