Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ющенко підтвердив готовність оголосити позачергові парламентські вибори

Президент України Віктор Ющенко підтверджує готовність підтримати одночасне проведення дострокових парламентських і президентських виборів за умови змін до виборчого законодавства. «У знак солідарності з парламентом, у знак спільної відповідальності, я запропонував ініціативу: я готовий як Президент також зробити крок назустріч і прийняти рішення про дострокові президентські вибори, якщо парламент приймає рішення про проведення дострокових парламентських виборів на новій виборчій базі», - сказав він сьогодні на прес-конференції. Про це Гал-інфо повідомила прес-служба Президента.

В.Ющенко висловив переконання, що новий парламент в Україні може відбутися за умови втілення двох базових принципів: зміни виборчої системи (запровадження відкритих списків) та скасування депутатської недоторканності. «Якщо ми приймаємо політичне рішення про зміну системи виборів, про скасування необмеженої депутатської недоторканності, я переконаний, що Президент у цій ситуації повинен вчинити продумано, продемонструвати і свою готовність у рамках зміни загальних принципів формування представницької влади підтримати дострокові президентські вибори», - наголосив В.Ющенко.

Говорячи про ситуацію в українському парламенті, Президент підкреслив, що сьогодні в ньому немає парламентської більшості. «Жоден політик у цій країні не бачив список, який би підписали 226 народних депутатів і сказали, що ми, група депутатів у цьому складі беремо на себе - як це передбачає Конституція - політичну відповідальність за економічний, соціальний курс країни», - зауважив Глава держави. Він додав, що «якщо немає більшості, очевидно, немає коаліції». Відтак, за його словами, у такій ситуації, коли немає коаліції, парламенту важко виконати конституційну норму щодо представлення і обрання уряду та Прем'єр-міністра. «Ми не бачимо відповідних рішень щодо формування уряду, Прем'єр-міністра, прийняття програми уряду, засад внутрішньої і зовнішньої політики і цілого масиву основ, які визначають основи, які визначають державний курс в тому чи іншому питанні», - наголосив Президент.

Він додав, що за таких умовах важко говорити про ритмічну роботу уряду, парламенту, як і загалом про відповідність Конституції роботи цих інституцій.

«Коли порушується питання про врегулювання цієї проблеми - налагодження ритмічної роботи українського парламенту - я всіляко буду сприяти, щоб робота українського парламенту повернулася в канонічне русло. Нам треба мати реальну більшість, реальну коаліцію і формувати реальні основи державного курсу», - наголосив він.

«Чинна коаліція повинна представити свідчення того, що вона існує, формалізуватися, представити уряд тощо. Другий варіант - розширити коаліцію, можливо, до неї приєднаються комуністи, Партія регіонів», - вважає В.Ющенко.

Відповідаючи на уточнююче запитання, коли чекати дострокових виборів, Президент наголосив, що в цьому питанні треба користуватися «не доцільністю, а законністю».

«Для того, щоб це сталося, потрібна правова основа. Я звернувся до Конституційного Суду з метою отримання роз'яснення по ситуації, коли вже протягом термінів, встановлених Конституцією, не було завершено формування коаліції, уряду, не був затверджений Прем'єр-міністр. З грудня 2008 року ми знаходимося в ситуації, коли декларована коаліція не зробила кроків, які вимагає Конституція», - підкреслив Президент.

«Якраз правове роз'яснення Конституційного Суду, як чинити в такій ситуації, може стати основою подальших дій. Тому це не питання ініціативи Президента - це питання тлумачення закону», - додав Глава держави.

На думку В.Ющенка, без позиції Конституційного Суду «тут жодна ініціатива недоцільна і зробила б погану послугу в урегулюванні цього конфлікту».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ