Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

"З квітня українці будуть платити іще більше за квиток на іржавий поїзд", - "Наш край"

1 квітня на 10% зросте вартість пасажирських квитків на залізниці. "Збитки держпідприємства від багатомільярдної корупції будуть покриватись за рахунок пасажирів", - політична партія "Наш край".

З 1 квітня «Укрзалізниця» підвищує вартість пасажирських квитків на 10%. За рахунок цього підприємство планує збільшити чистий прибуток до 700 млн грн на рік. При цьому втрати від корупції в «УЗ» оцінюються в 15 млрд грн на рік.

За словами голови Львівської обласної організації політичної партії «Наш край» Мирослава Хом’яка, розмах корупції в «Укрзалізниці» вважається одним із найбільших у країні поміж державних підприємств. Тільки за друге півріччя 2017 року правоохоронці затримали хабарників та корупціонерів, які нанесли державному підприємству збитків на десятки мільйонів гривень. Більшість корупційних злочинів виникають під час державних закупівель та тендерів. Втрати держави від корупції та непрозорих тендерів на «УЗ» оцінюється в 15 млрд грн. на рік. Саму таку суму назвав наприкінці 2017 року міністр інфраструктури Володимир Омелян.

За оцінками експертів, 87% вагонів «УЗ» знаходяться у зношеному стані. «УЗ» планує цього року купити 60 пасажирських вагонів, а 265 вагонів модернізувати. 

"Виходить, що українці будуть платити більше, а в Укрзалізниці ще більше крастимуть. Якби «УЗ» ліквідувала щорічні корупційні втрати у розмірі 15 млрд грн., то протягом року можна було б закупити 652 нові пасажирські вагони. Повністю оновити вагони можна було б за сім років. Ми вимагаємо від керівництва «УЗ» зосередитися на ліквідації корупції, а на зекономлені гроші закупити нові вагони. Також ми звертаємось до ГПУ, НАБУ, САП, СБУ та Національної поліції із закликом посилити боротьбу із корупцією та хабарництвом в «Укрзалізниці» Треба очистити «УЗ» від хабарників та ліквідувати усі корупційні ризики під час закупівель", - підсумував Мирослав Хом'як.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ