Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

З початку року в Україні зареєстровано 8 випадків правця. Один - на Львівщині

Як повідомили 25 серпня Гал-інфо у прес-службі Центру громадського здоров’я України, з початку року в Україні зареєстровано 8 випадків правця (5 дітей і 3 дорослих), за аналогічний період 2019 року — 7 випадків.
Інфографіка ЦГЗ

Правець зафіксовано у 7 областях: Вінницькій — 2, Волинській — 1, Київській — 1, Львівській — 1, Миколаївській – 1, Полтавській — 1, Чернігівській — 1.

Правець — це інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani.

Правцем можна інфікуватись:

  • при пошкодженні шкіри та слизових оболонок;
  • внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини.

Єдиний спосіб захиститися від правця — вакцинація. З початку року по 01.06 в Україні вакциновано лише 31,6% дітей до року від правця. Якщо ви пропустили необхідні щеплення за Календарем, поспішайте їх надолужити. Вакцина від дифтерії та правця безоплатна.

Календар щеплень визначає оптимальний вік і проміжки часу для введення вакцин. Тому для найкращого захисту варто робити щеплення вчасно.

Вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли, оскільки імунітет після захворювання швидко минає, і є ймовірність повторного зараження.

Захворюваність на правець безпосередньо залежить від ступеня обсіменіння грунту спорами збудників, рівня травматизму. Найнебезпечніший сільськогосподарський та побутовий травматизм, які пов'язані з забрудненням рани грунтом.

Сприйнятливість людей до захворювання висока, ризик зростає, якщо в рані створюються анаеробні умови.

Від 3 до 21 дня після зараження можуть з’явитися симптоми захворювання, зокрема: головний біль, спазми м’язів обличчя, підвищення температури та надмірне потовиділення; м’язові спазми — часто в шлунку, болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття, неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм), ламкість кісток, ускладнення дихання.

Правець може призвести до смерті.

За появи перших симптомів, негайно звертайтеся до лікаря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ