Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За 5 років кількість жінок в українському IT збільшилася в чотири рази

17 грудня, Київ - за останні 5 років кількість жінок в українській ІТ-галузі зросла в чотири рази - з 9 тис. спеціалісток до майже 40 тисяч. Ці дані представила компанія GlobalLogic в аналізі гендерного балансу в індустрії станом на перше півріччя 2019 року.
Фото Flickr.

В Україні 24% ІТ-спеціалісток, їхня частка стабільно зростає більш ніж на 16% в рік. Більшість з них займається тестуванням програмного забезпечення або менеджментом проектів. Частка тестувальниць і жінок на менеджерських позиціях у порівнянні з чоловіками-фахівцями в цих напрямках становить по 38%, а серед всіх розробників 11% - жінки.

Всупереч думці, що жінки в технологічних компаніях займають переважно адміністративні позиції, вони все частіше стають технічними спеціалістками. Наприклад, на початок 2019 року технічні експертки склали 89,5% всіх жінок, які співпрацюють з компанією GlobalLogic (ще 5 років тому цей показник був на рівні 62,6%). З них більше половини (54%), - тестувальниці, 40% - розробниці. Ще 6% займаються дизайном або написанням технічних текстів.

Компанія також проаналізувала дані гендерного балансу в цілому по ринку США і України з 2014 по 2019 рік. За останні 5 років кількість жінок на позиції топ-менеджерів в США збільшилася і досягла 26%, для порівняння в 2014 цей показник склав 22%. В Україні ж, за останніми даними, в усіх галузях серед топ-менеджерів близько 30% жінок.

Така позитивна тенденція спостерігається і в GlobalLogic в Україні. Двоє з шести топ-менеджерів (рівень віце-президента і вище) в компанії - жінки. Юлія Дубова, віце-президент з інжинірингу, керує напрямом, який займається проектами в галузі комунікацій та медіа, а також відповідає за координацію інжинірингу в офісах компанії в Києві та Миколаєві. Оксана Юкало, віце-президент GlobalLogic із фінансів, дипломований сертифікований бухгалтер (Асоціація присяжних сертифікованих бухгалтерів, Великобританія), сертифікований український аудитор і магістр фінансів. Оксана Юкало керує бухгалтерським обліком, аудитом та процесами злиттів і поглинань GlobalLogic в Центральній і Східній Європі, в тому числі в Україні, Польщі, Словаччині та Ізраїлі. Оксана приєдналася до GlobalLogic в Україні в 2009 році. 

"За дослідженням McKinsey, 87% американських компаній роблять досягнення гендерного балансу одним з головних пріоритетів. І ми раді, що бізнес все більше розуміє, наскільки важливо позбуватися гендерних стереотипів, - коментує Юлія Дубова, віце-президент з інжинірингу, GlobalLogic. - У GlobalLogic ми теж підтримуємо гендерну різноманітність, тому у нас є внутрішні програми, зокрема, з розвитку жіночого лідерства."

GlobalLogic використовувала для аналізу дані з відкритих джерел і дослідження McKinsey, DOU, YouControl, Delo. А також внутрішню статистику компанії за 2014-2019 роки.

Про компанію:

GlobalLogic — лідер у сфері послуг із розробки цифрових продуктів. Ми допомагаємо нашим клієнтам проектувати і створювати інноваційні продукти, платформи і цифрові рішення для сучасного світу. Поєднуючи стратегічний дизайн, комплексний інжиніринг і експертизу у різних галузях, ми допомагаємо нашим клієнтам вийти на нові рівні можливого і прискорити їхній перехід до цифрового бізнесу майбутнього.

Центральний офіс GlobalLogic знаходиться у Кремнієвій долині у США, а інжинірингові та дизайн-центри розташовані по всьому світу. Ми ділимося нашою глибокою експертизою з клієнтами у сферах комунікацій, автопрому, охорони здоров’я, технологій, медіа і розваг, промисловості і напівпровідників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ