Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За два роки впровадження квот на радіо було сплачено 22 штрафи

У період із листопада 2017 по жовтень 2018 року Національна рада лише 5 разів стягнула штраф із радіостанцій за порушення норм закону щодо обов’язкової частки україномовних пісень та частки ведення передач українською мовою.

Такі дані озвучив під час прес-конференції 4 грудня член Національної ради Сергій Костинський. Регулятор цього дня підбивав підсумки двох років дії мовних квот на радіо.

 Загальна сума штрафів за цей період становила 722 295,8 грн. У листопаді 2016 – жовтні 2017 року таких санкцій було 17.

Штрафи за недотримання квот на українських радіостанціях

За два роки Національна рада призначила радіостанціям три найбільші штрафи майже на мільйон гривень за недотримання квот пісень українською мовою. І щоразу, повідомив Сергій Костинський, для виконання норми закону радіостанціям не вистачало лише однієї пісні.

Так, Радіо "НВ" – не вистачило 7% для виконання квоти щодо україномовних пісень в ефірі. Штраф, тобто вартість однієї пісні, для радіостанції сягнув 349 449,49 грн. "Радіо П’ятница" не вистачило 1% для виконання норми закону. Штраф становив 327 842,23 грн. "Радіо Ера FM" – не вистачило 2%, і штраф дорівнював 317 438,21 грн.

Штрафи за недотримання квот на українських радіостанціях

Сергій Костинський наголосив, що Національна рада дуже пильно стежить за тим, щоб норми закону виконувалися. "Для нас надзвичайно принциповим є виконання закону… Ми нікому не робимо компроміс, ні для кого не робимо знижки, порушив – буде штраф, неважливо наскільки ти велика радіостанція, наскільки маленька радіостанція, все одно буде штраф", – сказав він.

Загалом за два роки після впровадження законодавством обов’язкової частки україномовних пісень і ведення передач державною мовою загальна сума 22 штрафів становить 1 724 252,3 грн.  Із них 17 штрафів на загальну суму 1 616 880,75 грн стосуються саме квоти пісень українською мовою.

Штрафи за недотримання квот на українських радіостанціях

"За показниками штрафів можна стверджувати: впровадження української мови в ефірі радіостанцій відбувається простіше, ніж впровадження пісень українською мовою. Найбільше штрафів саме за пісні", – підсумував Сергій Костинський.

У період із листопада 2017 до жовтня 2018-го року відповідно до вимог закону частка пісень українською мовою мала становити не менше ніж 30%, а обсяг ведення передач українською мовою – не менше ніж 55%.

У прес-конференції також взяли участь член Національної ради Валентин Коваль, співачка Alyosha, лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя і виконавчий продюсер "Радіо «Промінь" Максим Яковенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ