Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За кордоном опинились близько 3000 дітей-сиріт

Найбільше дітей евакуювали до Польщі, Туреччини, Австрії та в Німеччину.
Фото: AFP/Getty Images

Про це розповіла міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в інтерв'ю для "Радіо Свобода".

За її словами, так само евакуйовували разом з батьками-вихователями прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.  Загалом в різні періоди йдеться приблизно про виїзд за кордон близько трьох тисяч дітей.

Окрім того, опікуни, які разом з неповнолітніми виїхали за кордон, також зіткнулись з проблемами підтвердження опікунства над дітьми в іноземній державі, наголосила міністерка. 

"Багато ж виїхало з бабусями, дідусями, тітками. Для іноземної країни – це люди, що не мають права законно представляти цих дітей. І тому в перші місяці був такий трохи стрес в родичів, коли їх змушували проходити через судові процедури – або їх, або якихось інших людей визначали законними опікунами дітей. Ці діти визнавалися такими, що є дітьми без догляду. І тут в України теж були певні проблеми, бо не всі іноземні країни хотіли нам передавати інформацію. І до сих пір не хочуть передавати нам інформацію про кількість таких дітей і їх облік, і процеси судові, щоб наші консули, скажімо так, могли супроводжувати всі ці процеси. Маємо з цим певні труднощі", – пояснила вона. 

Оксана Жолнович додала, що міністерство працює над тим, аби українські діти, позбавлені батьківської опіки та піклування, змогли здобувати освіту у відносно безпечних районах держави. 

"Буде відправлено моніторинговий візит за підтримки фінансової ЮНІСЕФу, де ми буквально вивчатимемо картку кожної дитини, щоби зрозуміти, що робити. Є діти, які, наприклад, вже досягли 17 років і вступили в українські коледжі. То їх треба сюди забирати – у Львів, на Івано-Франківщину, Закарпаття, більш безпечні регіони. І забезпечувати право дітей на навчання", — сказала вона. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ