Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

“За майбутнє” в Луцькраду: Палиця, забудовники та люди з команди

До Луцької міської ради в першій десятці єдиного виборчого списку партії “За майбутнє” йдуть лідер політсили Ігор Палиця, забудовники, чинні чиновники та працівники благодійного фонду Палиці.

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку списку партії, яка балотується до Луцькради, та перебіг виборчої кампанії.

19 вересня у приміщенні Палацу культури Луцька відбулися збори партії “За майбутнє”, на яких представили кандидатів до рад різних рівнів, зокрема й до Луцької міської ради.

Кандидатом на посаду мера затвердили чинного депутата Луцькради від УКРОПу, радника міського голови Ігоря Поліщука.

Зі сцени очільниця волинського обласного осередку партії, народна депутатка Ірина Констанкевич оголошувала імена всіх кандидатів у єдиних та територіальних виборчих округах до рад різних рівнів.

На вході журналістам роздавали пакети з логотипом політсили, у яких містилися газети, блокноти та ручки.

До речі, у Луцьку найбільше білбордів розміщено саме політичної партії “За майбутнє”, зокрема й волинських нардепів, які є представниками цієї політичної сили, та її лідера Ігоря Палиці.

Народні депутати від Волині Ігор Гузь, Ірина Констанкевич, Ігор Палиця, Степан Івахів та Вячеслав Рубльов

Десятка “За майбутнє” до Луцькради: забудовники, працівники фонду

Ігор Палиця – №1 у списку партії до Луцької міської ради. 2019 року він став нардепом учетверте. Й одразу створив депутатську групу “За майбутнє”, куди ввійшли троє волинських парламентарів, а пізніше приєднався й Вячеслав Рубльов.

На запитання Руху ЧЕСНО чи складе мандат народного депутата і залишиться у місцевому самоврядуванні у разі обрання, Палиця прямо не відповідає, коментує лише, що “життя покаже”.

Як писав Рух ЧЕСНО, у Верховній Раді Палиця протягом першого півріччя 2019 року не голосував за законопроєкти в 74% випадків. Він активно виступав проти відкриття ринку землі, а згодом і проти “антиколомойського закону”.

Неактивною була діяльність Палиці й на минулих посадах. За методологією Руху ЧЕСНО, у парламенті 8-го скликання він входив до переліку найбільших прогульників засідань сесій і комітетів. Вів активну агітацію за підтримки свого благодійного фонду “Тільки разом”. Рух ЧЕСНО вже писав, що Палиця є гречкосієм і фігурантом антикорупційних розслідувань.

Будучи головою Волиньради, як повідомляє ЦЖР “Сила правди”, він частіше перебував за кордоном, у Швейцарії, де навчаються його діти, ніж в Україні.

Зважаючи на всі наведені вище факти, його представницьку діяльність у радах можна назвати малоефективною, особливо коли йдеться про повноваження народних депутатів та депутатів органів місцевого самоврядування відповідно до чинного українського законодавства.

Крім зовнішньої реклами Ігоря Палиці й партії “За майбутнє”, про нього та його політсилу часто з’являються публікації у ЗМІ, що перебувають у сфері його впливу.

Як проаналізували журналісти Руху ЧЕСНО, у довиборчий період на сайті “Волинські новини” в серпні було опубліковано 13 матеріалів про партію “За майбутнє”, зокрема новини зі з’їздів, про презентацію команд у різних містах України, інтерв’ю з лідером партії Ігорем Палицею.

Рух Чесно звернувся до кандидата за коментарями, і він,  прочитавши кілька повідомлень у Фейсбук журналістів, на запитання так і не відповів.

Ігор Поліщук – кандидат на посаду Луцького міського голови, №2 у списку партії “За майбутнє”.

Він у команді Палиці від 2012 року. Працював юристом у благодійному фонді Палиці. У Луцькраді (2010-2015 рр.) був у депутатській групі “Новий Луцьк” (за однойменною назвою фонду Палиці “Новий Луцьк”), від 2015-го – депутат Луцької міськради від УКРОПу та очільник найбільшої фракції, яка після усунення з посади секретаря ради депутатки Юлії Вусенко, обраної від “Самопомочі”, отримала більшість. Методи, що їх застосовує Поліщук, котрий сьогодні є радником в.о. міського голови Григорія Пустовіта, абсолютно такі самі, як у Палиці та членів його команди: гречкосійство, засівання округу за допомогою фонду Палиці, використання адмінресурсу. Крім того, він є фігурантом антикорупційних розслідувань.

Якщо проаналізувати його активність на посаді радника, то Поліщук працює над своєю впізнаваністю, використовуючи адмінресурс та благодійний фонд. Він відвідує всі заходи в Луцьку, де відкривають спортзали, школи, ремонтують дороги, наводять лад у парку за кошти з міського бюджету тощо.

Політики часто використовують благодійні фонди для гречкосійства, підвищуючи в такий спосіб свій рейтинг і впізнаваність.

До речі, про Поліщука як кандидата на посаду міського голови казали ще 2017-го, коли укропівці стали більшістю в Луцькраді після смерті мера Романюка. Протягом квітня-липня 2017 року йому навіть удалося побути секретарем ради, в.о. міського голови.

№3 у списку партії “За майбутнє” – місцевий забудовник Андрій Разумовський. Він володіє будівельною компанією “Інвестор”. У Луцькраді попереднього скликання Разумовський був депутатом від партії “Сильна Україна”.

Як писав Рух ЧЕСНО, він входив до переліку депутатів, які за період каденції (2010-2015 рр.) не подали жодного депутатського запиту, а також був прогульником.

Оксана Лєщинська, директорка КП “Луцька міська дитяча поліклініка”, балотується до Луцькради за єдиним виборчим списком під №4.

5-те місце у списку партії посідає Катерина Шкльода, голова правління благодійного фонду Ігоря Палиці “Тільки разом”. Вона була заступницею директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради. Від 2017 року очолює ГО “Лабораторія змін”. У квітні 2020-го під час карантину Шкльода організувала надання продуктових наборів від фонду Палиці тим, хто опинився у складних життєвих обставинах.

Як писав Рух ЧЕСНО, благодійний фонд працював у тандемі з Луцькою міською радою, а саме з тимчасовим оперативним центром з боротьби з COVID-19: від фонду роздавали продуктові набори, передавали медичні засоби й ліки до місцевих лікарень. Це типове коронавірусне гречкосійство. Політики це роблять замість того, щоб запустити систему охорони здоров’я так, аби вона не потребувала таких жестів і працювала ефективно.

Під №6 балотується Роман Кравчук, пастор, керівник молодіжного напряму Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів.

Крім Андрія Разумовського, до Луцької міської ради висувається ще один забудовник – Микола Дуда. Він іде під №7 у списку партії в єдиному виборчому окрузі. Дуда – директор ТОВ “Кристал Буд”, ТОВ “ЖК “Дрім Таун” і ТОВ “ЖК “Яровиця”.

За інформацією місцевих ЗМІ, 2019 року в селі Зміїнець поблизу Луцька в громади виникли непорозуміння з Дудою. Зокрема, там цей забудовник вирішив замість торговельного центру побудувати багатоповерхівку, тим самим намагаючись змінити цільове призначення землі.

Підприємець Олег Тарасюк має 8-ме місце у списку партії до Луцької міської ради. Він є засновником ТОВ “Аполлінарія” та ТОВ “Захід-риба”.

Під №9 до Луцькради від партії “За майбутнє” висувається керівниця міського департаменту соцполітики Вікторія Майборода.

А замикає десятку кандидатів до Луцькради в єдиному виборчому окрузі Юлія Дацюк, чинна депутатка, начальниця відділу розвитку туризму Управління туризму та промоції Луцької міськради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ