Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Забруднення річки у Зимній Воді кваліфікують як злочин

Через злив шкідливих речовин з колектора річка Зимна Вода (р. Водяне) зазнає серйозного забруднення. Про це повідомив перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Валерій Вітковський.
Фото ілюстративне

На початку серпня мешканка одного з населених пунктів Львівського району звернулась до Державної екологічної інспекції у Львівській області щодо забруднення річки в с.Зимна Вода.

У відповідь на звернення представники інспекції та працівник сільської ради провели обстеження, у ході якого виявили невідомий колектор у селі Холодновідка на межі Львівської та Зимноводівської територіальних громад.  

Як стало відомо перевіряльникам, з колектора скидають невідому речовину біло-жовтого кольору з маслянистими жирними плямами. 

Аби з’ясувати походження речовини  для перевірки були відібрані проби води з р. Зимна Вода (р. Водяне) та з місця виходу колектора. 

Під час лабораторних досліджень виявили перевищення граничнодопустимих концентрацій забруднювальних речовин у воді, взятої з кількох місць річки, а саме: перевищення у межах норми азоту амонійного (2-2,3 раза), перевищення біохімічного споживання кисню (6-8,3 раза), хімічного споживання кисню (2-2,4), заліза (1,8 - 2,2 раза) та низький рівень розчиненого кисню (2,11 - 2,4мг/дм³ при нормі не нижче 4,0 мг/дм³).

Такі речовини були виявлені у водах річки з моста в селі навпроти Зимноводівської сільської ради, у місці падіння вод з бетонної труби на межі Львівської та Зимноводівської територіальних громад в с. Холодновідка та з моста на автодорозі Е40, 300 м нижче місця потрапляння води з бетонної труби в с. Холодновідка. 

Валерій Вітковський зазначив, що від потрапляння вод з бетонної труби спостерігається збільшення концентрації по наступних речовинах: збільшується вміст звичних речовин у 1,2 раза відносно природного фону, зафіксовано перевищення жирів та масел у 19 разів відносно фону. 

У воді, яка витікає з бетонної труби на межі Львівської та Зимноводівської територіальної громади у селі Холодновідка з подальшим потраплянням у р. Зимна Вода (р. Водяне) спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю зафіксували великі концентрації хімічного споживання кисню – 640 мг/дм³ (у 10 разів вище природного фону річки), жирів і масел – 240 мг/дм³ (перевищення у 1700 разів) та низький рівень розчиненого кисню 1,2 мг/дм³ (норма не нижче 4 мг/дм³), завислі речовини – 22 мг/дм³ (у 1,5 раза вище природного фону річки). 

Після перевірок екологічна інспекція звернулась з листом до Львівської міської ради та ЛМКП “Львівводоканал”, щоб з’ясувати на чиєму балансі перебуває вищевказаний колектор. Також про виявлення порушення екологи повідомили Львівську обласну прокуратуру та Головне управління національної поліції у Львівській області.

У службах повинні встановити винних та вжити відповідні заходи, з'ясувати, хто є балансоутримувачем невідомого колектора. У великій концентрації забруднювальних  речовин у воді, яка витікає в с. Холодновідка на межі Львівської та Зимноводівської територіальної громади вбачають ознаки злочину, передбаченого частиною 1 статті 242 Кримінального кодексу України. 

Відомо, що станом на 8 вересня, Львівська обласна прокуратура перескерувала лист Держекоінспекції від 18 серпня до Пустомитівської окружної прокуратури, а та – до Відділу поліції №3 Львівського районного управління поліції №2 ГУ НП у Львівській області.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ