Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Захаров каже, що Банкова готує на місце омбудсмена екс-генпрокурора

В Адміністрації президента хочуть бачити на посаді Уповноваженого з прав людини колишнього генпрокурора Геннадія Васильєва. Причому, була ідея затвердити його парламентською більшістю одразу після внесення кандидатури.

Про це в коментарі Тижню розповів співголова Харківської правозахисної групи, кандидат на посаду омбудсмена Євген Захаров.

За його словами, колишній генпрокурор не може бути омбудсменом.

«Це суперечить усім вимогам які є до цієї посади у міжнародних стандартах з прав людини», - зазначив Захаров і додав, що Васильєв – цілком реальний кандидат на цю посаду.

«А чому ні? Своя людина, з Донецька. Скажуть, що він має великий досвід правозахисту як прокурор. Я дуже не хочу щоб був Васильєв», - сказав правозахисник.

Захаров підкреслив, що не знає, на кого зробить ставку Банкова, однак не відкидає жодного розвитку подій. При цьому він додає, що сам є малопривабливим для нинішньої влади як кандидат на посаду Уповноваженого ВР з прав людини.

«Головним моїм мотивом для висунення була інформація про те, що омбудсменом хочуть зробити колишнього генерального прокурора Васильєва. Генпрокурор не може бути омбудсменом за визначенням. Хоча я розумію, що шансів у мене вкрай мало. Я їм чужий», - сказав він.

«Банкова планувє бліц-криг з Васильєвим. Тобто висунути і тут же обрати, не чекаючи необхідних за законом 20 діб для розгляду кандидатури претендента», - зказав Захаров.

Якщо в парламенті знайдеться достатньо депутатів, які внесуть кандидатуру правозахисника, то процедура розгляду триватиме довго.

«Доведеться чекати 20 діб, які відведені для висування кандидатів. Потім кандидатуру має розглянути парламентський Комітет з прав людини, який перевіряє вимоги статті 5 Закону України про уповноваженого ВР з прав людини (вимоги до кандидата на посаду Уповноваженого та призначення на посаду Уповноваженого - Тиждень). Це може зайняти мінімум 1 місяць. Весь цей час Карпачова продовжуватиме виконувати свої обов’язки», - сказав Захаров.

Як повідомлялося раніше, термін повноважень чинного омбудсмена Ніни Карпачової минає 7 лютого. 28 січня Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) висунула на пост уповноваженого з прав людини у Верховній Раді кандидатуру голови спілки Євгена Захарова.

Українські суди нині забороняють понад 90% акцій протесту. Про це заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ