Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Замало фарбувати фасад. Як відбувається декомунізація силовиків

Учора, 9 липня, у прес-центрі Гал-інфо відбулася відкрита дискусія на тему: «Декомунізація в Збройних Силах та інших силових структурах України». Військові та представники інших силових структур розповіли про те, як в Україні відмовляються від тяглості радянських традицій.

Керівник Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Олександр Поронюк наголосив, що армія відмовляється від радянського минулого і ще кілька років тому бригади було перейменовано.

Олександр Поронюк. Фото Гал-інфо.

Начальник Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, полковник Збройних Сил України Роман Саляк розповів, що ліцей за радянських часів називався республіканською спеціальною школою-інтернатом з поглибленим вивченням російської мови та посилено військово-фізкультурною підготовкою.

Роман Саляк. Фото Гал-інфо.

«За радянських часів комуняки знали, що молодь потрібно зомбувати. У СРСР було відкрито таких 22 школи, з них 2 в Україні – у Львові та Кривому Розі. Вони хотіли зомбувати дітей, русифікувати їх поглибленим вивченням російської мови, нав’язувати підходи до виховання радянської людини. Зараз ми виховує дітей зовсім інакше», - сказав він.

За його словами, викладачі ліцею роблять акцент на патріотичному вихованні молоді.

«До питання декомунізації потрібно підходити толерантно і аргументовано. І досі деякі військові частини відзначають 70 років військової частини. які можуть бути 70 років? Колись я зайшов на території Нацгвардії у Львові. Це було вже за незалежності. Мене вразило, що на території частини ціла стіна відведена під зображена карти СРСР із «бойовим шляхом частини». Тоді я зробив зауваження і мені пообіцяли, що це знімуть. Та вже зараз наші діти з ліцею пішли на екскурсію туди. Питаю в заступника чи є там ще та стела? А він сказав, що є. Як таке може бути?», - сказав Роман Саляк.

Антон Миронович. Фото Гал-інфо.

Антон Миронович, т.в.о. заступника начальника Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з морально-психологічного забезпечення наголосив, що академія є найбільшим на теренах держави військовий навчальний заклад, який готує українських офіцерів.

«Серед випускників 9 Героїв України, понад 300 нагороджених держаними нагородами, понад півсоті випускників поклали життя за України. Ми проводимо радикальні заходи, щодо знищення радянської спадщини. Сучасний офіцер повинен бути свідомим своєї ролі. Найперше – це виховання. Позиція керівництва академії – тверда. З початку цієї неоголошеної війни були викладачі з дещо іншими цінностями і у найкоротший термін їх усунули з посад», - заявив Антом Миронович.

Олег Александров. Фото Гал-інфо.

Речник Управління СБУ Львівщини Олег Александров також розповів, що СБУ у жодному разі не вважає себе спадкоємицею держбезпеки СРСР.

«Ми рахуємо свою історію від початку незалежності Української держави. Ми провели люстрацію і на сьогодні в СБУ не працює жодна людина, яка працювала в КГБ. Ми відкрили наші архіви. Усі матеріали до 1991 року є розсекреченими і перебувають у відкритому доступі для громадян. Ми маємо інакші підходи до відзначення пам’ятних дат. Служба на святкування запрошує повстанців, учасників національно-визвольного руху. На день служби у нас грав джаз. У нас абсолютно європейський підхід», - сказав Олег Александров.

Роман Муравський. Фото Гал-інфо.

Заступник начальника Львівського прикордонного загону Роман Муравський розповів: «Країна починається з кордонів і є війська які охороняють їх. Вони поза політикою і керуються виключно законами».

За його словами, наразі відбулося перейменування загонів.

Руслан Забілий. Фото Гал-інфо.

Історик, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові Руслан Забілий заявив: «Перейменування частин, зміна назв – це лише фарбування фасаду. Важливо, що заховано за цим фасадом».

Він наголосив, що питання декомунізації значно складніші.

«Не слід забувати, що у верхах в головах засів совок і вони це саботують. Має бути чітка державницька позиція», - заявив Руслан Забілий.

Фото Гал-інфо.

Нижче подаємо повний відеозапис дискусії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ