Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зарплати прикордонників в 2016 році будуть на 60% нижчими ніж в ЗСУ і поліції

"Якщо ми сьогодні фінансово не забезпечимо наших військових на кордоні, завтра ми можемо залишитися без його захисту взагалі", - зазначила у своєму дописі у Facebook депутат від Блоку Петра Порошенка, Ірина Фріз.

"Внесення в парламент та прийняття бюджету «під ялинку» рано чи пізно мало закінчитися виникненням серйозних проблем.

Отже, бюджетом 2015 року грошове забезпечення рядового та сержантського складу Державної прикордонної служби України (ДПСУ) передбачалось на рівні 2200 грн. Для порівняння грошове забезпечення рядового та сержантського складу ЗСУ в той же період становило 2900 грн, а Національної гвардії – 2800 грн на місяць. Тобто різниця в грошовому окладі військовослужбовців ДПСУ та ЗСУ/НГУ становила 700-600 грн., тобто 21-24%. Бюджетна пропозиція на 2016 рік була сформована з урахуванням суттєвого збільшення грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ та НГУ відповідно до 7000 грн на місяць для рядового та сержантського складу. Втім, для військовослужбовців ДПСУ грошове забезпечення було збільшено лише до розміру окладу військовослужбовців ЗСУ у 2015 році, тобто до 2900 грн. Таким чином, різниця між окладом військовослужбовця ЗСУ та ДПСУ в поточному році складе 4100 грн або 58% !

Зарплати прикордонників збільшать на 700-1500 грн – Назаренко

Збереження подібної диспропорції призведе до серйозних наслідків. По-перше, скорочення військовослужбовців ДПСУ. І це в умовах АТО на Донбасі, нестабільної ситуації навколо Криму, необхідності боротьби з контрабандою на заході України, пильності на півночі держави. По-друге, суттєвого зниження рівня охорони державного кордону. По-третє, зриву виконання завдань, що передбачені Планом лібералізації візового режиму ЄС для України на 2016 рік.

Порошенко анонсував підвищення вдвічі зарплат військових вже цього місяця

Значна кількість військовослужбовців ДПСУ знаходиться в зоні АТО та разом с ЗСУ та нацгвардійцями виконує свої обов'язки вздовж лінії розмежування, але разом з тим отримує значно менше грошове забезпечення. З огляду на поточну ситуацію та необхідність передбачати розвиток подій як на Сході так і вздовж семи тисяч кілометрів нашого кордону, вважаю в нас є достатньо підстав для вирівнювання грошового забезпечення нашим військовослужбовцям Державної прикордонної служби. Саме тому, я переконана, що сума – 1,481 млрд.грн., яка потрібна для справедливого вирівнювання оплати праці прикордонникам, має бути знайдена, адже якщо ми сьогодні фінансово не забезпечимо наших військових на кордоні, завтра ми можемо залишитися без його захисту взагалі.

Міністерство внутрішніх справ, у чиєму підпорядкуванні знаходиться ДПСУ і яке є першим розпорядником бюджетних коштів, мало б врахувати питання вирівнювання диспропорції грошового забезпечення, а не дистанціюватися від вирішення цього питання лише для прикордонників, закриваючи очі на подальші негативні наслідки для держави. Ми в комітеті з питань національної безпеки та оборони зробимо все для того, щоб ДПС отримала необхідні для цього кошти з Державного бюджету, а також запропонуємо компенсаторні механізми недопущення зростання державного дефіциту", - зокрема повідомила Ірина Фріз.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ