Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Завадити екстрадиції «вагнерівців» могла затримка із документами - голова ТСК

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, що займається й розслідуванням справи «вагнерівців», дійшла висновку, що затримка із підготовкою документів для екстрадиції членів ПВК Вагнера з Республіки Білорусь могла негативно вплинути на результат спецоперації.
Мар’яна Безугла

Про це повідомила на брифінгу у понеділок голова ТСК Мар’яна Безугла, передає Укрінформ.

“Висновки і рекомендації ТСК: Офіс Генерального прокурора зробив усе необхідне для екстрадиції затриманих найманців з території Республіки Білорусь. Але підготовка відповідних документів для екстрадиції розпочалася вже після того, як найманці були затримані у Білорусі, що призвело до втрати часу та могло негативно вплинути на результати спроб екстрадиції в рамках механізмів міжнародно-правового співробітництва для притягнення цих осіб до відповідальності”, - сказала Безугла.

За її словами, ТСК також констатувала незадовільну роботу Державного бюро розслідувань щодо розслідування кримінальних проваджень щодо зриву цієї спецоперації. Комісія рекомендує Офісу Генпрокурора взяти на окремий контроль розслідування кримінальних справ ДБР і щомісячно звітувати про їх результати на засіданні комісії.

Крім того, зазначила Безугла, ТСК рекомендує направити до Інтерполу і відповідних органів держав-партнерів дані щодо російських військових-найманців, співробітників спецслужб, які брали і беруть участь в активних заходах або війні проти України та інших держав.

Як повідомляв Укрінформ, 18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела у правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК Вагнера нібито було спецоперацією українських спецслужб, що провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції з затримання бойовиків ПВК Вагнера, яка була зірвана через ймовірний витік інформації після наради у голови держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 «вагнерівців».

Верховна Рада 19 травня 2021 року створила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України та становити загрозу національній безпеці України. Вона, зокрема, займається розслідуванням операції щодо затримання представників ПВК Вагнера. 

На початку вересня цього року американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації з «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК Вагнера з території РФ, яка зірвалася у липні минулого року.  

14 листопада міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat пообіцяла на початку поточного тижня опублікувати розслідування щодо "Вагнергейту". 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ