Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завтра у Львові вшанують пам'ять полковника УПА Олекси Гасина

Завтра у Львові на розі Коперника та Стефаника упродовж дня відбуватимуться заходи з метою вшанувати пам'ять полковника УПА Олекси Гасина. Про це в коментарі «Гал-info» повідомив організатор заходу Андрій Мочурад.
За його словами вшановуватимуть пам'ять на розі Коперніка і Стефаника , де розміщена меморіальна таблиця Олексі Гасину.
«Він загинув 31 січня навпроти головної пошти у Львові, захищаючись від емгебістів. Це вагома постать в історії українського визвольного руху, яку можна ставити в ряд з Коновалцем, Бандерою та Шухевичем. Був головою українського визвольного штабу, один з ідеологів українського націоналізму , суть якого розкрив у передмові до часопису «Крати», - говорить Андрій Мочу рад.
Як він зазначає, у Львові на місці його загибелі 31 січня роздаватимуть інформаційні листівки, а в 18.00 запалять свічки і вшанують його пам'ять хвилиною мовчання. Таку акцію організовує молодіжна громадська організація Молодіжний націоналістичний конгрес, і проводить її уже третій рік поспіль.
Нагадаємо, Олекса Гасин - курінний провідник пластунів, член УВО, ОУН, політв’язень польських тюрем (1931, 1933, 1937) і концтабору Береза Картузька (1934-1935). У передмові часопису "Крати", написаного у Березі Картузькій, викладає засади українського націоналізму як духовної аристократії. Організаційний військовий референт КЕ ЗУЗ (1935-1936), член військової референтури ПУН за кордоном у ранзі сотника (1938-1939). Співавтор з Є.Коновальцем “Військового підручника”. Член Революційного Проводу ОУН (1940-1941), учасник Других Великих Зборів ОУН. Заступник Міністра оборони УДП у Львові у липні 1941 року. Заступник шефа ГВШ УПА (1943-1945), його шеф (1946-1949). Член проводу ОУН з 1947 року. Загинув 31 січні 1949 року, біля будинку головпошти у Львові, відстрілюючись від емгебістів, які переслідували його.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ