Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Жінкам в Україні потрібно буде стати на військовий облік: що потрібно знати

В Україні набув чинності наказ міністерства оборони №313 від 11 жовтня 2021 року "Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних".
Фото - Олена Ляхович, Гал-інфо.

"Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних", - йдеться у змінах до закону.

Згідно з цим наказом, жінки багатьох професій після отримання спеціальності повинні прийти до військкомату, щоб стати на облік. Це жінки віком від 18 до 60 років, які придатні до військової служби.

Зазначимо, що стати на облік у військкоматі вважається не правом, а обов'язком. Однак, в який термін це потрібно зробити, поки не відомо.

До списку потрапили більше сотні професій у 35 сферах:

  • автомобільного транспорту
  • комп'ютерних технологій
  • хімії та біології
  • авіації
  • телекомунікацій та радіотехніки
  • журналістики
  • банківської справи, фінансів та страхування
  • видавництва та поліграфії
  • залізничного транспорту
  • готельно-ресторанного бізнесу
  • медицини, фармакології та інших.

Таких жінок можуть залучати до лав ЗСУ або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час вони можуть долучатись до війська лише добровільно за контрактом.

"Жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками", - йдеться в законі.

Тепер роботодавець має проконтролювати, щоб жінки відповідних спеціальностей, які вже працюють на підприємстві за переліком, стали на військовий облік.

Також, перш ніж брати жінку на роботу, роботодавець має перевіряти в неї документи про взяття на військовий облік. Порушення норм каратиметься штрафами від держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Керівник підприємства, який не проконтролює наявність таких документів, буде змушений заплатити штраф у розмірі від 5,1 до 8,5 тисячі гривень.

Станом на сьогодні в Міністерстві оборони не розтлумачили, в який спосіб відбуватиметься процедура облікування жінок у військкоматах. Однак радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова пообіцяла, що до кінця тижня відомство опублікує алгоритм дій.

"Я подзвоню в кілька військкоматів і дізнаюся, чи є у них план дій, тому що кожен військкомат самостійно визначає алгоритм, як стати на облік", - сказала Воронкова.

За її словами, розробляється можливість стати на облік дистанційно - в електронному форматі, щоб кожен зміг зробити це швидко і без черг. Однак спершу це питання вивчать із точки зору безпеки.

Сьогодні головнокомандувач Збройних сил генерал-лейтенант Валерій Залужний під час брифінгу прокоментував цей наказ Міністерства оборони:

"Назріла необхідність для створення такого документа, який би дозволяв нам, військовим, бачити жінок, яких можна буде залучити під час захисту нашої держави. Тому народився цей наказ, трохи більше ніж 100 спеціальностей туди внесли… Я хочу заспокоїти жінок - хоч я за гендерну рівність, - що уже завтра не треба бігти до військкомату, не треба займати чергу, не треба шукати когось, хто допоможе це зробити. Ми будемо робити все планово".

Також сьогодні начальник управління персоналу штабу КСВ ЗСУ Роман Горбач під час брифінгу заявив, що жінок з нового переліку спеціальностей будуть призивати для несення військової служби у разі введення воєнного стану, або в особливий період під час мобілізації. 

“Прийнято закон, яким врегульовується питання постановки на військовий облік, в тому числі жінок. Дійсно, в мирний час відбувається так зване накопичення людського ресурсу, проводиться якісна та кількісна характеристика військово-облікових спеціальностей для того, щоб ми могли зрозуміти. І тільки в крайній необхідності такі військові спеціалісти, жінки, будуть використані на військову службу. Дійсно, у разі введення воєнного стану, або в особливий період під час мобілізації”, - сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ