Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зона відчуження має комфортні умови для проживання коней Пржевальського

Під час регулярної україно-польської експедиції з моніторингу популяції коней Пржевальського вчені дійшли висновку, що природні умови зони відчуження є дуже комфортними для проживання цього виду. Про це проінформували у прес-службі Державного агентства України з управління зоною відчуження.

За словами фахівців Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, кінь Пржевальського - нетиповий вид для українського Полісся. Те, як ці коні призвичаїлись до умов зони відчуження дуже цікавить вчених, особливо з огляду на радіаційне забруднення території.

«Чорнобильський заповідник – це унікальне місце з незвичайними і рідкісними мешканцями. Це цікавий об'єкт для наукових досліджень, тому агентство зі свого боку активно сприяє діяльності науковців на цій території», - підкреслив Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Група учених у складі фахівців Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, біосферного заповідника «Асканія-Нова», Інституту зоології ім. Шмальгаузена і Варшавського природничого університету уже багато років досліджує чорнобильську популяцію коней Пржевальського і дійшла висновку, що вказаний вид не збирається покидати територію зони відчуження.

Довідково:

Кінь Пржевальського – останній вид диких коней на планеті Земля. У природному середовищі був винищений людиною у ХХ столітті, занесений до Міжнародної Червоної книги з природоохоронним статусом «на межі зникнення».

У зону відчуження цей вид завезли 1998 року з біосферного заповідника «Асканія-Нова». Це була єдина вільна популяція коней Пржевальського, яка на той час налічувала 20 особин. Наразі за підрахунками вчених вона зросла щонайменше до 110 особин.
Наші улюблені фотомоделі - коні Пржевальського - на фоні осінніх пейзажів Заповідника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ