Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Зуб: ніхто не руйнуватиме державну стоматологію

Інформацію, яку поширюють лікарі-стоматологи про те, що з реформуванням стоматології зруйнується державна стоматологія, не відповідає дійсності. Про це сьогодні, 7 липня, під час прес-конференції заявив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб, повідомила прес-служба ЛМР.

За його словами, реформа стоматології передбачає як можливість офіційної платити за надані стоматологічні послуги тим, в кого нема пільг, так і забезпечує безоплатну допомогу людям пільгових категорій. Як приклад – реформована 1-ша стоматполіклініка, лікарі якої заробляють собі на зарплату та утримання закладу і, водночас, надають безкоштовну допомогу пільговикам.

"Ті оголошення, які поширюють колеги-стоматологи, що руйнується державна стоматологія, і не буде кому зуби лікувати, це неправда. Бюджет має гроші для того, щоб відшкодовувати надану допомогу пільговим категоріям, і власне, з тих надходжень, і з надходження за рахунок офіційної плати, формується бюджет установи. І тоді сама установа, сам колектив приймає рішення, яка заробітна плата, скільки потрібно працівників. І це правильно", - заявив Володимир Зуб. 

На думку керівника управління, якщо правильно провадити господарську діяльність, то робота стоматологічних поліклінік буде окупною.

"Треба правильно виставляти ціни, працювати так, щоб пацієнт до тебе йшов. На відміну від приватників, місто ще відшкодовує допомогу пільговикам. Чи всі зможуть заробляти? Напевно не всі, бо якщо пацієнт не приходять, то він грошей не принесе. Тому реформа скерована на те, що той, до кого приходить більше, отримує більше", - зауважив Володимир Зуб. 

"Якщо комунальні підприємства в інших міста рентабельні і працюють, то при правильній організації це може бути і у Львові, - наголосив він. - Приміром, 1-ша стоматполіклініка перейшла з кінця червня в статут комунального некомерційного підприємства, скарг я не бачив, акти виконаних робіт в п’ятницю мені передані, зараз ми їх проаналізуємо і відшкодуємо. Тобто люди працюють, до них пацієнти йдуть. Якщо пацієнт приходить до лікаря, то, відповідно, приходять гроші. Такий має бути механізм, і в стоматології це реально запровадити. Майже в усіх обласних центрах це зроблено".

Нагадаємо, в лютому 2017 року на сесії Львівської міської ради депутати проголосували за перепрофілювання 4 комунальних стоматологічних поліклінік Львова у некомерційні комунальні підприємства. Йшлося про стоматполіклініки № 1, 3, 4, 5. 

Відповідно до рішення сесії, поліклініки існуватимуть як окремі підприємства, колективи самостійно закуповуватимуть необхідні для роботи матеріали, а пацієнти за надані їм послуги сплачуватимуть офіційно через касу. З каси поліклініки сплачуватимуть заробітну платню працівникам, енергоносії та усі інші потреби. Таким чином, стоматполіклініки функціонуватимуть за власний рахунок, а не за кошти бюджету. 

Водночас стоматологічним поліклінікам з міського бюджету відшкодовуватимуть кошти за послуги, надані пільговим категоріям львів’ян. Це передбачено Міською програмою фінансування стоматологічної допомоги окремим категоріям населення Львова на 2017-2018 роки, яку підтримали 55 депутатів. Відшкодування здійснюватимуть згідно з актом виконаних робіт.

Деякі колективи та керівництво міських стоматологічних поліклінік виступили проти реформування, стверджуючи, що воно повністю позбавить мешканців міста безоплатної стоматологічної допомоги. 

Детальніше про це - у статті "Стоматологічна війна у Львові і її ціна - беззубі роти"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ