Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Звільнений екс-начальник львівської юстиції вимагає відставки Павла Петренка

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/4
Звільнений за дисциплінарний проступок очільник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський виступив із вимогою відставки міністра юстиції Павла Петренка.

Про це стало відомо сьогодні, 11 червня, під час прес-конференції, інформує кореспондентка Гал-інфо.

"Я мав можливість працювати з міністром 2 роки і 8 місяців. Вважаю, що за 4 роки Павло Петренко зробив дуже багато для нашої держави на посаді міністра юстиції. Йому багато чого вдалось і в сфері доступу до реєстрів, і в сфері децентралізації послуг, і щодо безоплатної правової допомоги. Але разом з тим, було дуже багато світоглядних питань, які стосувались діяльності системи юстиції. Я про це міністру говорив, але чи він мене чув - це вже інше питання", - наголосив на початку своєї промови Ярослав Жукровський. 

У зв'язку зі своїм звільненням, а також з тим, що Жукровському не вдалось отримати від міністра відповіді на свої запитання, екс-очільнк львівської юстиції заявив:

"Сьогодні я прошу міністра юстиції Павла Петренка добровільно написати заяву про відставку. Він виконав свою історичну місію. Я впевнений, що він зможе реалізувати себе у бізнесі чи політиці, але Україні не потрібен такий міністр юстиції".

Під час прес-конференції Ярослав Жукровський навів кілька аргументів, які, на його думку, є визначальними у питанні відставки міністра. 

  • Конституційний суд визнав неконституційним ініційований Павлом Петренком закон, що стосується питань функціонування системи слідчих в Державній  пенітенціарній службі. Різні експерти, зокрема з Центру політико-правових реформ, вважають, що за це міністр повинен понести щонайменше політичну відповідальність.

"Коли я видав два накази, щоб знищити корупційні схеми у сфері державної реєстрації, і ті накази станом на зараз цілком законні, мене звільнили. А міністр вносить закон, який визнали неконституційним, але жодної відповідальності не несе", - зазначив екс-чиновник. 

  • Мін'юст не має комплексного підходу до системи виконання судових рішень. Таке твердження Ярослав Жукровський аргументує тим, що Міністерство активно займається лише тими питаннями, які зачіпають виключно суспільні інтереси. Мова йде про кампанію примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів.

"Діяльність системи виконання судових рішень зводиться не лише до аліментів. Ця кампанія є найпростішою, бо там фігурують інтереси звичайних людей. Але чому з такою ж медійною активністю не вирішуються інші нагальні проблеми?", - наголосив Ярослав Жукровський. 

  • Міністерство веде провальну кадрову політику. На підтверження своїх слів Жукровський навів приклад безпідставних звільнень одних працівників і призначення на посади інших - тих, які фігурують у корупційних скандалах або просто не володіють необхідними професійними навиками. 

"За дивних обставин був звільнений керівник кіровоградської юстиції, атовець Віктор Кондратюк  - він нібито не відповідав займаній посаді. Крім цього, була звільнена начальниця полтавської юстиції Ірина Пашко. Її також усунули з посади за незрозумілих обставин. Роботу втратили і керівник закарптаської юстиції Ігор Фартушок, і очільник юстиції на Волині Валентин Кухарик. При тому, ці люди були дуже ефективні у своїй управлінській діяльності".

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

"Останній в цьому списку я. Вважаю, що моє звільнення пов'язане з тим, що я ніколи нікому нічого в Київ не возив і возити не буду. Це моя принципова позиція", - зазначив Ярослав Жукровський. 

На запитання журналістів про те, що і кому начальник територіального управління юстиції мав би "возити", він відповів:

"Про те, що в системі Мін'юсту є так звані "смотрящі", багато писали і всі це знають. Ці люди виконують незрозумілу функцію "акумуляції ресурсів". Я ніколи з ними не комунікував, хоча серед начальників інформація про такі факти висловлювалась неодноразово. У мене особисто ніколи нічого не вимагали, але я знаю про те, що інші керівники до такого схильні, і люди, дотичні до міністерства, натякали на таку можливість. Я готовий розповісти про це в офіційному допиті". 

Жукровський також додав:

"Цього року склалась така ситуація, коли працівника Мін'юсту спочатку було звільнено через невідповідність займаній посаді, а згодом знову поновлено. Міністерство досі не надало офіційного пояснення ситуації. Це можна відверто назвати правовим свавіллям". 

На завершення Ярослав Жукровський зазначив, що оскаржує рішення про своє звільнення в суді не тому, що хоче знову очолювати львівську юстицію, а тому що прагне досягнути справедливості.

"Для мене посада ніколи не була самоціллю. І зараз вона мені не потрібна, тому що я і без того себе реалізовую. Я хочу довести, що наказ про моє звільнення був незаконним і необґрунтованим. Я це доведу чи в апеляційному судді, чи в Європейському суді з прав людини. А повертатись на почаду я не хочу". 

Він також повідомив, що невдовзі разом з однодумцями планує розпочати по всій Україні збір підписів під вимогою про відставку Павла Петренка із посади міністра юстиції. 

Зазначимо, сьогодні, 11 червня, очільник Мін'юсту Павло Петренко перебуває на Львівщині із офіційним робочим візитом. 

Мін'юст пояснив за що звільнили Жукровського

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ