Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Зворотний дохід: у львівському театрі провалили виставу за мільйон

Державна аудиторська служба провела аудит діяльності Національного театру імені Марії Заньковецької і виявила неефективне управління та витрату коштів.

До прикладу, як зазначили аудитори, включення до репертуару театру високобюджетних театральних заходів, без проведення належної оцінки глядацького попиту, призвело до неефективних витрат підприємства в сумі 433,9 тис. гривень.

"Тригрошова опера". Фото: театр ім.Марії Заньковецької
1/1

Так аудитори проаналізували дві вистави: “За двома зайцями”, режисером-постановником якої є заслужений діяч мистецтв України Орест Огородник, та “Тригрошова опера”, режисером якої став запрошений до Львова головний режисер “Дикого театру” Максим Голенко.

На постановку вистави “За двома зайцями”, прем’єра якої відбулась 24 лютого 2018 року, театр витратив 160,8 тисячі гривень, з яких авторська винагорода становила 78,5 тисяч. У досліджуваному періоді в Театрі пройшло 64 покази даної вистави і їх відвідало 26409 осіб. Дохід від цієї постановки склав 3 мільйони 94,1 тисячі грн. В тому числі у 2022 році було отримано понад 680 тисяч гривень.

Натомість на створення “Тригрошової опери”, прем’єра відбулася 9 липня 2021 року, було витрачено 954 тисячі гривень (у тому числі авторська винагорода склала понад 262 тисячі). Це практично у 6 разів переважає постанову “За двома зайцями”. Дану виставу показали глядачам 7 разів. Її відвідало 2895 осіб. Отриманий дохід від постановки даної вистави становив 520,1 тисячі грн.

1/3

На даний час виставу “Тригрошова опера” зняли з репертуару театру ім. Марії Заньковецької.

Як вказали аудитори, з вищенаведеного порівняння випливає, що включення до репертуару театру високобюджетного театрального заходу абсолютно не гарантує підприємству зростання касових зборів та кількості глядачів, оскільки ключовим фактором в театральній діяльності залишається глядацький попит, який і повинен формувати репертуар будь-якого закладу культури.

Також як стало відомо з аудиторського звіту, зокрема у 2019 році найвідвідуванішими виставами театру, були: “Клуб самотніх сердець”, “За двома зайцями” та “Соло для мідних труб”. Однак, як повідомляв народний артист України Януш Юхницький під час зустрічі з шанувальниками, керівник театру Андрій Мацяк списав виставу “Соло для мідних труб” з репертуару театру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ