Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Героїв 24-ї бригади, які вирвалися з котла, не відпускають додому та погрожують військовою прокуратурою. Родичі готові їхати за ними

Сьогодні, 11 серпня, під Львівською ОДА відбувся пікет матерів та дружин бійців 24-ї механізованої бригади ЗСУ. Жінки вимагали, аби їхнім чоловікам та синам, які потрапили в оточення під Зеленопіллям та дивом прорвались, дали можливість відпочити хоча б 10 днів. Йдеться про 2 батальйон 24-ї бригади.

Як розповіли жінки, бійці 24-ї бригади повідомили, що просто зараз їх везуть із Запоріжжя у Харківську область. Вони переконані, що ротацію та відпочинок бійцям не робитимуть, а повернуть на фронт без відпочинку.

За їхніми словами, із 700 бійців залишилося близько 400, адже є багато вбитих, поранених та зниклих безвісти.

«Це не справедливо! Кажуть, що усі, хто вирвався з котла під кордоном – це Герої, а наших що, там не було? Вони виснажені, вони не милися і нічого не їли, бо вони всього цього не мають. Навіть після того, як їх вивели з оточення, їх не оглядав лікар і їм не давали їсти. У них все згоріло – паспорти, військові квитки, речі, банківські картки. У них нема грошей. Ми теж хочемо зустріти своїх чоловіків з квітами, як героїв!», - розповіла пані Леся, чоловік якої має поранення.

Жінки зазначили, що 24-та бригада була на межі бунту і відмовлялася їхати в Харківську область, натомість командування пригрозило бійцям військовою прокуратурою.

«Якщо ситуація не вирішиться, то ми будемо перекривати центр міста, дороги, траси», - сказав пан Михайло, у якого зараз в 24-й бригаді 22-річний син.

Окрім того, деякі жінки зазначили, що їхні чоловіки і досі перебувають в зоні проведення АТО.

«Вони вирвались! Вони вижили, очевидно, що командуванню було б добре, якби хлопці усі померли на тому кордоні, бо вони дуже багато знають.

«Їм обіцяють, що в Харкові вони здадуть зброю і їх відпустять, але хлопці не вірять у ці обіцянки. Патрони у них вже забрали, зараз з ними зброя, яка виведена з ладу», - сказала одна із жінок.

За словами пікетувальниць, частина жінок зараз перебуває у Києві і в Міноборони ніхто не сказав, що бійців відпустять на реабілітацію.

«Ви розумієте, що вони вже не можуть воювати. 22 дні вони були у пеклі, їх постійно обстрілювали. Їм потрібна допомога лікарів і психологів. Вони герої і вони не скажуть, що вони хочуть додому, а ми вже не знаємо, чи сприймуть вони нашу реальність після стількох місяців війни. Чоловік каже, що якби не місцеві мешканці, то вони б навіть хліба не мали б. Їм погрожують, що якщо вони не поїдуть в Харківську область, то їх саджатимуть в автозаки і віддадуть під трибунал. За що? За те, що вони вижили?», - розповіла дружина одного із бійців Марина.

Жінки наголошують, що з 24-ї бригади, яка стояла під Довжанським та Зеленопіллям, жоден боєць не перейшов на територію РФ.

«Мій брат більше не може воювати. Я просив, щоб його повернули додому, а мене забрали замість нього, але ніхто нічого не чує», - сказав хлопець Богдан.

Він наголосив на поганому психо-емоційному стані бійців.

З вимогою реабілітації та ротації для бійців 24-ї бригади родичі зайшли у кабінет голови Львівської ОДА Ірини Сех, однак її не було на робочому місці. До них вийшов заступник голови Юрій Підлісний, який повідомив, що займається гуманітарними питаннями. Зв’язати із кимось з військових йому не вдалося.

Натомість родичі почали вимагати автобус, щоб їхати у Харківську область.

«Якщо не виконають обіцянку і не відпустять їх у Харківській області, то ми будемо говорити інакше!», - пообіцяли родичі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ