Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські науковці протестують: не дають грошей навіть на зарплати

Сьогодні, 16 березня, біля пам’ятника Шевченкові у Львові відбулась загально академічна акція протесту українських науковців. Вони вимагають внести зміни до Закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо збільшення фінансування НАН України на 725 млн 43 тис. грн та негайно подати відповідний законопроект на розгляд Парламенту.

Як зазначають науковці, передбачене фінансування на 2016 рік не забезпечує навіть виплати заробітної плати.

"На Львівщину передбачено 2 млрд 54 млн гривень. Це на 26 відсотків менше, ніж мінімальні потреби, і на 12 відсотків менше, ніж було минулого року.  Водночас тільки для виплати заробітної плати працівникам Академії необхідно 2 млрд 300 млн гривень", - розповів Тарас Яницький, голова Львівської регіональної організації профспілки працівників Національної академії наук України.

За його словами, аби науковці вклалися в суму, передбачену державним бюджетом на 2016 рік, потрібно звільнити близько тисячі осіб лише у Львові.

Науковці зазначають, що недофінансування НАН України призведе до значного відтоку молодих науковців закордон.  За їх словами, лише за 2015 рік з України виїхали понад тисяча науковців. Серед них 96 докторів наук та 511 кандидатів наук.

На акцію зібралось близько тисячі чоловік. Вони тримали в руках плакати "Фінансуєш науку - фінансуєш майбутнє", "Не вміють реформувати – хочуть знищити", "Маладец, хахльонок! Зачем украинцам наука???" та інші.

Згодом аналогічні акції протесту відбудуться в Дніпропетровську, Миколаєві, Одесі, Харкові та Києві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ