Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У «Тюрмі на Лонцького» — виставка «Латвійська трагедія. 1941». Фото

У Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» учора, 18 листопада, відкрилася виставка «Латвійська трагедія. 1941».

Як йдеться у повідомленні на сайті музею, у колишній слідчій в’язниці гестапо й НКВД у Львові — документальні свідчення про злочини каральних органів двох окупаційних режимів на території Латвії.

З нагоди 95-ї річниці проголошення Акта незалежності Латвійської Республіки почесний консул Латвійської Республіки у Львові Володимир Гарцула спільно із представниками Центру балтистики та Центру досліджень визвольного руху відкрив пересувну документальну виставку «Латвійська трагедія. 1941», 25 банерів котрої вміщують численні світлини, репродукції документів та газетних публікацій, що ілюструють, як події 1941 року зачепили фактично кожну родину в Латвії.

Пересувна виставка, яку Латвія вже демонструвала у країнах Західної Європи, а тепер уперше знайомить із нею Україну, розповідає про злочинну політику на латвійській землі двох тоталітарних режимів — радянського та нацистського. 1941 рік був трагічним для всіх народів, що населяли Латвію. Початок Другої світової війни призвів до загибелі тисяч людей і розколу родин. Експозиція висвітлює такі події, як депортації й Голокост, репресії комуністичного режиму, репатріацію німців, нацистську окупацію та репресії, а також спротив народу двом окупаційним режимам.

«Нова тимчасова експозиція з Музею окупації в Ризі у музейному приміщенні сумнозвісної тюрми на Лонцького розповідає про Латвійську трагедію 1941 року, жертвами якої стало 100 тисяч латвійських громадян різних національностей», — говорить заступник директора Національного музею «Тюрма на Лонцького» Вікторія Садова.

Автори пересувної виставки «Латвійська трагедія. 1941» — історики Музею окупації у Ризі Ритварс Янсонс і Оярс Степенс, а також Ілля Ленський та Маргер Вестерман із музею «Євреї в Латвії» наголошують на тому, що жертвами радянської та нацистської влади стали усі жителі Латвійської Республіки, спільноту якої складали представники багатьох національностей. Обидва агресори прагнули налаштувати латвійців один проти одного і залучити їх до скоєння злочинів проти своїх співгромадян. Близько 100 тисяч осіб постраждало від двох держав-окупантів, які цілеспрямовано намагалися знищити політичну, культурну, економічну та військову еліти Латвії. Окупація і злочини проти людства двох чужинецьких режимів зруйнували життя близько 5% громадян Латвії.

Після відкриття експозиції у кінолекторії Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» відбувся показ історичного документального фільму режисера Едвінса Шноре «Радянська історія».

Виставку «Латвійська трагедія. 1941», демонстрація якої відбулася за підтримки посольства Латвійської Республіки в Україні, можна оглянути в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» до 1 лютого 2014 року щодня з 10:00 до 19:00 без перерви (у неділю до 17:00) за адресою: Львів, вул. Степана Бандери, 1 (вхід із вул. Брюллова).

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ