Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Кому потрібні акції протесту у Києві?

У Києві відбулася акція протесту вкладників збанкрутілого банку "Михайлівський". На 19 листопада у столиці був запланований «тарифний Майдан». Для того, щоб з’ясувати справжню мету цих акцій та хто за ними стоїть, Гал-інфо звернулося до політологів.
Фото з BBC.com.

Як розповів політолог Володимир Фесенко, акції протесту в Києві – це не Майдан, а спроба політичних сил розпочати кризу, яка призведе до дострокових парламентських виборів.

«Невдоволені в країні, безумовно, є. Багато розчарованих, є ті, хто невдоволені тарифами чи збанкрутілими банками. Однак акції організовують політичні сили не для того, щоб вирішити проблему, а для того, щоб розв’язати кризу, яка призведе до дострокових парламентських виборів», - сказав Володимир Фесенко.

Він наголосив, що самі по собі акції – це прояв демократії, але ті акції, які організовують в Києві, містять у собі і ознаки загрози.

«Головне, щоб такі акції не призвели до силового протистояння. Вірним є рішення посилити заходи безпеки з боку правоохоронців. Завжди є ризик прояву емоцій неврівноважених людей, яких можуть використати для штучного провокування силових акцій. Наприклад – штурму державних установ», - сказав політолог.

Він також не виключає, що до цього можуть бути причетні російські спецслужби, які використовуватимуть активістів, або за гроші, або ж «в темну».

«Насилля, жертви, масові зіткнення з правоохоронцями – це їхня мета. Російська федерація зацікавлена у дестабілізації ситуації в Україні, щоб дискредитувати нас перед світовими партнерами, послабити уряд, послабити позиції в переговорному процесі перед наступом сепаратистів», - наголосив Володимир Фесенко.

Політолог Віктор Небоженко переконаний, акції протесту, які відбуваються і ті, які анонсовані у Києві, є способом тиску на Україну.

За його словами, нині ми спостерігаємо тиск на Україну з боку проросійських сил, які хочуть дотягнути цю ситуацію до річниці Майдану.

Водночас політолог наголосив, що кияни розуміють, що організатори теперішніх акцій у Києві до Майдану нічого не мають.

Віктор Небоженко також наголосив, що сама українська влада не робить нічого, щоб стабілізувати напругу в суспільстві.

«На жаль, більше, аніж сама влада, ситуацію ніхто не розхитує. Однак невідомо, що вони робитимуть, коли реально почнуть виходити на вулиці ті, хто незадоволений ситуацією в країні», - сказав політолог.

Він зазначив: «Я більше боюся не хитрих інтриг прокремлівських сил, а глупоти нашої влади, яка вже кілька днів погрожує розганяти мітингувальників».

Віктор Небоженко переконаний, що організовані акції не матимуть жодного ефекту.

«На мою думку, це нічим не закінчиться, але й напруга в суспільстві не згасне. Замість того, щоб зібрати усіх газових спекулянтів і вирішити питання тарифів, влада переклала це на плечі людей. Знову політики намагаються вирішити проблеми держави за рахунок українців, а не за рахунок олігархів. Діалогу між владою і населенням немає, а проблема не зникає. В такій ситуації навіть маленький Путін може скористатися такими проблемами», - зазначив Віктор Небоженко.

Політолог Володимир Цибулько вважає, що такі акції не новинка, адже кожна осінь – це завжди пора підсумків і частина суспільства починає замислюватись над тим, що в якійсь мірі їхні сподівання не справдились. Кожна з опозиційних сил приміряє осінь, як спробу наступу.

За його словами, для цього використовують або прорахунки влади, або ж контраверсійні рішення. Однак в нинішній ситуації йдеться про спробу використати те, на чому нинішня опозиція, будучи на місці влади, програла б ще більше.

Він наголосив, що опозиції, або ж силам, які грають на користь агресора, вигідний був би швидкий результат акцій протесту. Однак цього не буде.

«Як правило, на це звертають увагу маргінали, які завжди невдоволені чимось. Ці акції ще й поразка громадських ініціатив, бо серйозні громадські організації дистанціювалися від цього. Всі бояться взяти на себе кінцеву ініціативу. Наразі це виглядає як спекуляція, до якої суспільство вже звикло», - сказав Цибулько.

Він також не виключає й того, що опонентів влади використовує Росія у своїх інтересах.

«Звісно, це не означає, що навіть при таких умовах опозиції вдасться стати владою. Наразі протестні акції політичні сили підтримують, але дистанціювавшись. Виглядає так, що вони чекають поки маргінали розчистять для них політичні завали», - сказав політолог.

Додамо, що громадські діячі висловлювали свій осуд на сторінках у соціальних мережах.

Радник президента України Юрій Бірюков заявив, що ті, хто організовує і приходить на такі акції, розхитує країну і підіграє ворогу.

А ось Тарас Чорновіл назвав організаторів акції ошуканих вкладників «путінською коаліцією Мураєва-Рабіновича-Савченко-Тимошенко». Він відмітив сумнівність вигляду мітингувальників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ