Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Цікаві факти про Державний прапор України

23 серпня українці святкують День Державного прапора. Це свято відзначають з 2004 року, але історія одного із головних символів нашої держави має тяглість ще з давніх часів. Гал-інфо підготувало кілька цікавих фактів про історію нашого прапора.

Фото з Радіо Свобода.

Стандарт

Одним із головних державних символів є Прапор України. Державний Прапор України складається із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Співвідношення ширини прапора до його довжини складає 2:3.

Історія

Жовтий та синій колір часто використовували на стягах та гербах князів та знаті. У ХІV ст. ці кольори були присутні на гербі Галицько-Волинського князівства. Король Данило Галицький, при заснуванні Львова, обрав для гербу міста золотого лева на синьому тлі.

Поєднання жовтого та синього кольорів зустрічаємо і в добу козацтва. Прапори Війська Запорозького були синім полотнищем із золотим орнаментом (зображення лицаря, або ликом святих).

Зразок полкового прапору Гетьманщини.

Під час української революції 1917–1921 роках така ж колористика була у державному прапорі Української Народної Республіки. Закон про Державний прапор республіки Центральна Рада на чолі з Михайлом Грушевським прийняла 2 березня 1918 року.

Плакат 1917 року.

У січня 1918 року біля залізничної станції Крути під цим прапором вступили у бій з російським окупантом легендарні українські вояки – Герої Крут.

У листопада 1918 року державним символом Західно-Української Народної Республіки став синьо-жовтий прапор. У 1939 році цей стяг стає і державним символом в Карпатській Україні.

В'ячеслав Чорновіл вносить Державний Прапор України у приміщення ВРУ.

Із здобуттям Україною незалежності, після розпаду СРСР, синьо-жовтий прапор стає Державним. Офіційно Президія Верховної Ради України цей статус закріпили за ним у вересні 1991 року.

День Прапора

Святкування Дня Державного Прапора розпочалося лише з 2004 року, коли Президент України підписав відповідний наказ. До цього свято відзначали лише у Києві на місцевому рівні. Щорічна церемонія підняття Державного прапора по всій Україні 23 серпня розпочалася лише з 2009 року, коли Президентом Ющенком були внесені зміни до офіційних документів.

Прецедент

Першим українським містом, де над будівлею міської ради на зорі Незалежності підняли Державний Прапор став Стрий. Саме там 14 березня 1990 року стався перший в Україні прецедент публічного підняття українського національного прапора над офіційною радянською установою.

Символіка

Існує дуже багато суперечок з приводу тлумачення символіки Державного Прапора України. За однією із версій жовтий колір є символом сонця, вищої духовності та Творця, а синій символізує земне і саму землю. В контексті стихій жовтий та синій також трактують, як вогонь та воду.

Традиційно кольори Державного Прапора України трактують також, як гармонійне поєднання мирного неба та пшеничного поля.

Рекорди

У Книгу рекордів України 23 серпня 2007 року потрапив найбільший прапор України (1350 м²), який виготовила вдова донецького шахтаря Марія Бєляткова. Стяг називають «Донецьким прапором».

У 2016 році з нагоди 25-ої річниці Незалежності України представники Книги рекордів Гіннеса у Національному музеї народної архітектури та побуту України у Пироговому (Київ) зафіксували світовий рекорд - найбільший у світі килим із квітів у кольорах Державного Прапору України. Це 13 тисяч 57 м² квіткового килиму.

Вже на День Незалежності, 24 серпня, рекорд квіткового килиму був занесений також до Національного реєстру рекордів України, адже через те, що квіти розпустилися прапор став більшим на 8 м².

Символ боротьби

З початку Революції Гідності, а згодом і війни на Донбасі Державний Прапор України став символом боротьби за самостійність та незалежність України, свободи її громадян та права людини.

Бойовий прапор з Майдану збережений відомим художником Левом Скопом. У 2014 році прапор був розміщений на фасаді Ратуші у Львові.

На підтримку нашої Держави у ці непрості дні по всьому світі люди виходять на мітинги з українськими прапорами.

Державний прапор на вежі ДАП.

З цими ж прапорами активісти, учасники Революції стримують натиск «беркутівців» на барикадах у Києві.

Прапор, який пережив запеклі бої у Донецькому аеропорту.

Згодом із під цими прапорами Збройні Сили України вступили у боротьбу з російським агресором на Донбасі.

Інфографіка: ukrinform

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ