Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Британія стежить за військовими кораблями РФ

Два британських військових кораблі слідують за групою російських кораблів на їхньому шляху до Сирії поблизу британського узбережжя, - BBC Україна.

Авіаносець "Адмірал Кузнєцов" і його група вийшли з порту Сєвєроморськ, йдуть через Північне море і Ла-Манш на південь до східної частини Середземного моря.

Лондон запевнив, що кораблі Великої Британії будуть поруч із російськими під час кожного їхнього руху поблизу британських вод.

Тим не менш, у НАТО заявили, що Росія має право бути у міжнародних водах.

Ці події відбуваються на фоні підвищеної напруженості у стосунках між Росією і НАТО.

Міністр оборони Майкл Феллон запевнив, що Лондон слідкуватиме за кораблями, щоб захистити Британію.

Міністр повідомив, що близько 15:00 російська бойова група була посередині Північного моря за 160 км від Единбурга.

Британський міноносець "Дункан" вийшов у вівторок з Портсмуту, щоб простежити за групою кораблів "Адмірала Кузнєцова".

У складі групи вісім суден. Це найбільша група російських військових кораблів біля берегів Європи з 2014 року.

Група російських кораблів посилить військово-морську присутність Росії поблизу сирійського узбережжя. Москва вже має там близько 10 кораблів, з яких ведуть вогонь по антиурядових повстанцях у Сирії.

У НАТО заявляють про плани контролювати російські кораблі. Водночас розміщення авіаносця і групи кораблів у східному Середземномор'ї не створює впевненості, що Росія працює у напрямку політичного вирішення конфлікту у Сирії, зазначають в Північноатлантичному альянсі.

"Адмірал Кузнєцов" є єдиним авіаносним крейсером російського флоту. Він може перевозити понад 50 літаків, а його бойові системи містять ракетний комплекс "Граніт".

Джонатан Маркус, кореспондент ВВС з питань оборони і дипломатії:

Якщо, як очікувалося, "Адмірал Кузнєцов" і його цільова група прямують до східної частини Середземного моря, це буде перше бойове чергування єдиного російського авіаносця.

Представник Міністерства оборони каже, що російська флотилія, яка зараз перебуває у Північному морі, може пройти через протоку Па-де-Кале ще в четвер увечері. Якщо не буде зупинок для заправки або операцій з вильоту.

Два російських кораблі несуть крилаті ракети для ударів по наземних цілях і мають невідому кількість літаків на борту.

Це сприятиме підвищенню військової потужності Росії у Сирії, але перш за все це є демонстрацією сили, сигналом з Москви, що вона може розгорнути свою військову міць, коли і де вона забажає.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ