Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Декомунізація в Одесі: розпочато кримінальне провадження через перейменування вулиць

27 квітня прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом перейменування Одеською міською радою низки вулиць

Про це повідомила прес-служба прокуратури Одеської області.

Кримінальне провадження розпочато за ч.2 ст.436-1 Кримінального кодексу України - виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів.

Досудове розслідування доручено головному управлінні Національної поліції в Одеській області.

Нагадаємо, що 26 квітня Одеська міська рада повернула назви частини вулиць, затвердивши назви одної тисячі п'ятсот тридцять одного топоніма. Таким чином, були повернуті назви, які були перейменовані в травні 2016 року. Зокрема, повернулися такі вулиці, як 25-ї Чапаєвської дивізії, Бабушкіна, Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова.

Голова Одеської ОДА Максим Степанов заявив на своїй сторінці у Facebook, що прийняте  Одеською міськрадою рішення виглядає як провокація напередодні річниці трагічних подій 2 травня.

На думку Голови ОДА, у минулорічному варіанті перейменувань були неоднозначні моменти, але їх необхідно було обговорювати з жителями та обов'язково провести громадські слухання. 

«Візьмемо пані Терешкову. Так, вона стала першою жінкою космонавтом в 1963 році. Але ж це не все, з чим пов'язане життя Терешкової! У депутатів міськради ж не настільки коротка пам'ять, сподіваюся, щоб забути про те, що та ж пані Терешкова, як депутат Держдуми РФ, в 2014 році проголосувала за анексію Криму. Я не знаю, чи нагороджена вона відзнакою «За повернення Криму», але я знаю, що з цього почалася агресія Росії проти України, це принесло смерть і руйнування на нашу землю. Загинули тисячі людей, десятки тисяч скалічено, сотні тисяч вимушено стали біженцями, зруйновано підприємства та інфраструктуру. Так чию пам'ять вирішили увічнити? Чи пам'ятають вони, депутатами якої країни вони є? Сподіваюся, це якесь запаморочення чи ще щось, але аж ніяк не зважене рішення!», - зазначив Степанов. 

Також Голова Одеської ОДА закликав депутатів міськради виправити ситуацію, заявивши, що від таких дій «виграє лише східний сусід, і правовою оцінкою цих дій повинні зайнятися відповідні компетентні органи».

Український інститут національної пам’яті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ