Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Геополітичні ризики у 2018 році

На початку кожного року політологи американської експертної компанії «Eurasia Group», яка займається питаннями дослідження політичних ризиків, оприлюднюють своє бачення прийдешніх політичних обставин. У цьому році на сайті «Eurasia Group» Єн Бреммер і Кліфф Купчан традиційно ознайомили своїх шанувальників із геополітичним ворожінням або нью-йоркським поглядом стосовно подій на міжнародній політичній арені.

Зростання політичного впливу Китаю

У той час, коли у Вашингтоні відсутня узгоджена і послідовна політика, уряд Китаю переглянув зовнішні умови існування країни, встановив нові правила, розробив найбільш ефективну в світі глобальну торгово-інвестиційну стратегію і використовує китайські технологічні компанії для просування у світі державних інтересів. Пекін інвестує і розширює свій вплив, обіцяючи невтручання в політичне та економічне життя інших країн, які в даний час більш схильні приєднатись до Китаю, орієнтуватись на нього і наслідувати його. Глобальне бізнес-середовище буде змушене адаптуватись до нових китайських правил, стандартів і методів. У 2018 році стане більш вірогідним американсько-китайський конфлікт – особливо у галузі торгівлі.

Ймовірність виникнення катастрофічних інцидентів

Від часу нью-йоркського теракту 11 вересня 2011 року серйозної геополітичної кризи не було, але сьогодні є багато регіонів, в яких невірна дія або невірне судження можуть спровокувати серйозний міжнародний конфлікт. Найбільш імовірні ризики такого інциденту пов'язані із конкуренцією і конфліктом у кіберпросторі, боротьбою навколо Північної Кореї, прорахунками на полі бою у Сирії, зростання напруженості у відносинах між США і РФ та міграцією бойовиків ІГІЛ із Сирії та Іраку.

Технологічна холодна війна

Найзапекліша в світі боротьба ведеться за центри економічного впливу в галузі розробки нових інформаційних технологій. США і Китай будуть конкурувати за першість у сфері штучного інтелекту і суперкомп'ютерної технології, а також за домінуюче становище на світовому ринку. Влада країн Африки, Індії, Бразилії та навіть європейських країн повинна вирішити, кому довіряти, чию продукцію і стандарти приймати. Фрагментація спільного ринку технологій створює як ринкові ризики, так і загрози, пов'язані з порушенням інформаційної безпеки, особливо на тлі боротьби західних компаній із глобальними вірусами.

Мексиканський фактор

2018 рік стане визначальним для Мексики, оскільки переговори про перегляд Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (NAFTA) досягли критичної межі, а виборці обиратимуть нового президента. Провал переговорів NAFTA не означатиме скасування угоди, але невизначеність щодо його майбутнього буде негативно позначатись на мексиканській економіці з огляду на серйозну залежність країни від торгівлі зі США. Стосовно президентських виборів, які повинні відбутись 1 липня, то через корупційні скандали, діяльність наркокартелів і повільного економічного зростання посилюється суспільне невдоволення.

Напружені відносини між США та Іраном

Дональд Трамп відчуває неприязнь до Ірану. В 2018 році ядерна угода з Іраном, можливо, залишиться в силі, однак є серйозна ймовірність, що її скасують. Трамп буде підтримувати Саудівську Аравію і проводити політику стримування Ірану в Сирії, Іраку, Лівані та Ємені. Стосовно Ірану США будуть частіше застосовувати санкції за випробування балістичних ракет, підтримку тероризму і порушення прав людини. Іран буде чинити опір. Якщо ядерна угода буде денонсована, Іран форсуватиме розвиток власної ядерної програми, а над регіоном знову зависне загроза авіаційних ударів американської або ізраїльської авіації.

Ослаблення урядових інституцій

Уряди, політичні партії, суди, засоби масової інформації та фінансові установи, які забезпечують та підтримують порядок і розвиток у суспільстві, продовжать втрачати довіру громадськості, від якої залежить їхня легітимність. У 2018 році обставини, які виникли під час голосування за Брексіт (Brexit) і обрання Дональда Трампа, дадуть поштовх поширенню небезпечного антиноменклатурного популізму в країнах, що розвиваються.

Посилення неопротекціонізму

У результаті активізації руху проти істеблішменту в країнах із розвиненою ринковою економікою, політики змушені змінювати підхід до глобальної економічної конкуренції – вони займають непоступливу позицію, використовуючи тактику виснаження противника. У результаті в суспільстві зростають ізоляція і відчуженість. Неопротекціонізм створює бар'єри не тільки в обробній промисловості та сільському господарстві, а й у цифровій економіці та інноваційноємких галузях. Нові обмежувальні бар'єри менш помітні: замість торгових мит і квот сьогодні все частіше застосовують такий інструментарій, як «внутрішньодержавні обмежувальні заходи» – програми фінансової допомоги, дотації, субсидії та вимоги «купувати продукцію місцевих виробників».

Розбіжності у Британії

Великобританія зазнає серйозних труднощів, які пов'язані як із жорсткими переговорами стосовно виходу з ЄС, так із ризиком внутрішньополітичної кризи. У тому, що стосується Брексіта, принцип, згідно з яким «поки не узгоджено все, не узгоджене нічого», буде причиною нескінченних баталій через дрібниці між представниками двох сторін і серед представників кожної з них. Що ж стосується внутрішньої політики, то керування процедурою виходу з ЄС може позначитись на кар’єрі Терези Мей і привести до відставки. Якщо це відбудеться, то на місце прем’єрки Мей прийде, імовірно, політик-консерватор, який займе більш жорстку позицію, що значно ускладнить переговори стосовно 50-ї статті Лісабонського договору. Або після нових виборів Терезу Мей змінить лідер лейбористської партії Джеремі Корбін.

Політика расового самоасоціювання у Південній Азії

У деяких частинах Південно-Східної Азії ісламізм є джерелом місцевих форм популізму, що найбільш помітно в Індонезії та Малайзії. Невдоволення етнічних китайців, які в кількох країнах володіють непропорційно більшою часткою багатства, недавно різко посилилось, особливо в Індонезії. Переслідування мусульманської меншини рохіні в М'янмі зумовило гуманітарну кризу. В Індії, напередодні виборів 2019 року, прем'єр-міністр Моді з метою зміцнення своєї підтримки може використовувати націоналізм, прикриваючись радикальними верствами суспільства, які прагнуть скерувати свій політичний форсінг проти мусульман та індуїстів із нижчих каст.

Соціальні небезпеки в Африці

У 2018 році негативні наслідки дестабілізації на периферії Африки (Малі, Південний Судан, Сомалі) поширяться на інші країни (Кот-д'Івуар, Нігерію, Кенію, Ефіопію). Основні загрози будуть пов'язані з войовничістю і тероризмом. Іноземні партнери, які у минулому допомагали стабілізувати слабкі держави на контитенті, сьогодні спантеличені. У Кенії, Нігері, Уганді та Ефіопії зростатиме необхідність скеровувати більше коштів для посилення безпеки у той час, коли їхнім урядам необхідно буде скорочувати витрати, а теракти можуть негативно позначитись на планах іноземних інвесторів.

«Відволікаючі» моменти або «несуттєві» ризики

Адміністрація Дональда Трампа, яка постійно зазнає критики, не буде мати особливих можливостей надати законної сили своїй дестабілізуючій або будь-якій іншій політиці. Єврозона в 2018 році відмовиться від політичних ризиків. Політичний конфлікт у Венесуелі, судячи з усього, пригальмований, оскільки президент Ніколас Мадуро проводить напрочуд стійку політику під час фінансової кризи. Німеччина відновить свій політичний авторитет і віднайде опору після завершення галасливого виборчого періоду, Італія зіштовхнеться із непередбачуваними наслідками після виборів, а жорстка внутрішня політика президента Еммануеля Макрона не сприятиме соціальній стабільності у Франції, – запевнили  Єн Бреммер і Кліфф Купчан.

***

Нагадаємо, у 2016 році політологи Єн Бреммер і Кліфф Купчан спільно з експертами московського центру «Карнегі-Європа» переконували, що глобальні геополітичні зрушення, стратегічна слабкість європейських лідерів і відособленість американської політики позначаться на партнерстві Старого і Нового Світу, яке перетвориться у «порожній союз» і розпадеться. А Джордж Фрідман, засновник американської приватної розвідувально-аналітичної компанії «Stratfor», публікації якого полюбляють поширювати або цитувати українські ЗМІ, пророкував, що у 2016 році Москва отямиться й припинить агресію проти України.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ