Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Ужоцькому перевалі відзначать 102-річчя першого бою Українських Січових Стрільців

Голова Турківської районної державної адміністрації Олександр Лабецький запрошує взяти участь у відзначенні 102-річчя першого бою Українських Січових Стрільців, яке відбудеться 25 вересня 2016 року о 13.00 на Ужоцькому перевалі біля пам’ятного знаку Українським Січовим Стрільцям.

У серпні 1914 року було створено Легіон Українських Січових Стрільців. Після розгрому австро-угорських військ під Львовом 10 вересня 1914 року російські війська почали наступати на Карпати. На перекриття проходів через перевали були перекинуті австро-угорські війська, в тому числі і Січові Стрільці. 17 вересня сотня Осипа Семенюка прибула до Сянок в розпорядження австрійського полковника Дрекслера. Тут вона була обмундирована і озброєна.

25 вересня січовики мали перше бойове зіткнення біля селища Сянки. Стрільці із сотні О. Семенюка зіткнулися з кінним роз’їздом кубанських козаків. З цього бою стрільці вийшли переможцями, захопивши козацького коня і зброю.

27 вересня 1914 року сотня Семенюка першою з легіону Січових Стрільців дала в Сянках бій двом козачим полкам, що тривав від ранку до сутінок. Цівки крісів так нагрілися, що змазка окропом обпікала руки. По вокзалу вдарили австрійські гармати. Від вибуху складених там снарядів він завалився, поховавши під уламками російських солдатів. Західніше Сянок до сьогодні збереглися окопи. Загинули тоді кільканадцять сотень солдатів супротивників.

Загалом на перевалі поховано 363 полеглих офіцерів і солдатів з обох сторін.

Тоді ж вбитих Січових Стрільців поховали велично на громадському цвинтарі в Сянках в присутності сотень людей. Відправив молебень декан Олексій Хтей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ