Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Презентація давнього часопису "Дзвін" в новому дизайні зазнала успіху

фото: Видавництво
фото: Видавництво "Апріорі"
фото: Видавництво
фото: Видавництво "Апріорі"
фото: Видавництво
фото: Видавництво "Апріорі"
фото: Видавництво
фото: Видавництво "Апріорі"
1/4
У рамках Форуму видавців у Львові, а саме 16 вересня, відбулась презентація легендарного часопису «Дзвін», яка зумовлена тим, що нещодавно започаткована серія молодіжних випусків модернізувалась та набула оновленого дизайну.

Презентація відбувалась у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва, що на площі Ринок, 9. Редакція зізнається, що кількість охочих побачити і придбати новий «Дзвін» перевершила навіть найсміливіші її сподівання. Традиційно програма Форуму видавців дуже насичена, у різних локаціях міста паралельно щогодини відбувається близько десятка літературних подій, однак велика зала бібліотеки на Ринку насправді була переповненою.

Головний редактор часопису «Дзвін» Юрій Коваль передусім розповів про історію чи не найавторитетнішого літературно-мистецького журналу в Україні, що починається ще 1940-го року, і зазначив, що свого часу у ньому дебютували знакові постаті української літератури, як-от: Микола Вінграновський, Юрій Андрухович, Марія Матіос, Оксана Забужко. Юрій Коваль також зауважив, що зараз так само є молоді автори, що вриваються у сучасний літературний контекст, і, що, буває, п’ятнадцятирічні пишуть так, що це зробило б честь двадцятип’ятирічним.

Модератор зустрічі, а водночас упорядник молодіжної серії часопису Марія Ястремська розповіла, як впродовж півроку тривала робота над новим «Дзвоном». Присутні на презентації автори мали нагоду прочитати свої тексти, а слухачі – відкрити для себе нові імена.

У редакції часопису кажуть, що власне запровадження молодіжних номерів, у якому відтепер мають нагоду публікуватись автори від 15-ти до 35-ти років, вже було ризикованим кроком, а тому їх планували спершу видавати тільки раз на рік. Однак з огляду на розголос, якого зазнав перший – березневий – випуск, цьогоріч вийшов вже другий – вересневий – номер такого ґатунку. Але у ньому ще й осучаснився дизайн – він став модерним. І, хоч редакція мала певні побоювання з приводу того, як відреагують читачі на такі сміливі кроки, втім, ще не минув тиждень після презентації часопису у новій інтерпретації, як майже всі примірники вже віднайшли свого читача. Очевидно, це свідчить про правильний курс на зміни й спростовує будь-які сумніви з приводу нової концепції.

До видавництва «Апріорі», під опікою якого перебуває «Дзвін», щодня надходять замовлення від мешканців Львова та області, Тернополя, Івано-Франківська, Києва, а також з почасти несподіваних куточків України, як-от з Кривого Рога, Черкас, Рівного, Чернівців, Луцька, Харкова та Хмельницького.

Скидається на те, що той брунатний «Дзвін» з минулого століття, що лежить на горищі у кожного другого читача, народився заново і повертає собі популярність, коли його тираж сягав 50-ти тисяч примірників. І ця тенденція – тішить.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ