Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Леся Кічура про участь у Національному рекорді України та мандрівки казок до Антарктиди

Леся Кічура: «Участь у Національному рекорді України та мандрівки казок до Антарктиди – це те, що свідчить, що попереду в нашого проєкту ще десятки перемог!»

У грудні ми мали розмову із письменницею Лесею Кічурою, яка зізналася, що мріє, аби її казки дісталися до Антарктиди. Нещодавно казкарка уже опублікала світлини своїх книг на фоні льодовиків, наукової станції ім. Володимира Вернадського та підгвінів. А ще – нещодавно вона разом зі своїми казками стала учасницею встановлення Національного Рекорду України. 

Тож аби довідатися казкові новини з перших вуст – вирішили запросити на чергову розмову про казки.

Пам’ятаєте, у передсвятковому інтерв’ю, коли ми говорити про дарунки та віру у диво ви обмовилися про мандрівку казок до Антарктиди. Як вдалося все це здійснити?

Ця мрія була для мене непростою. Я виношувала її у собі понад 5 років. Спершу наважилася розповісти про неї в ефірі на радіо, потім декілька разів обмовилася у розмові журналістам і врешті взялася до чіткого пошуку – хто б міг взяти ці книги і довезти їх до білого материка. Аж раптом одного дня отримала повідомлення у приват від Олени Мороз. Вона сказала, що довідається, хто з друзів-знайомих планує мандри до віддаленого материка. Так мої книги потрапили до рук Олени Шурубор, котра здійснювала вже свою 5-ту мандрівку до Антарктиди. Відтак в останні дні лютого я отримала свої неймовірні світлини і одна – улюблена з ним на фоні білосніжних айсбергів уже висить у мене на стіні навпроти мого письменницького столу, щоб щоразу нагадувати – кожна мрія під силу, якщо ти ладен працювати поза втомою і вірити у власні сили понад усе. Просто іноді для великої мрії потрібно більше сил, а багато людей зневірюється в собі ще на половині дороги. 

Нещодавно ви також повідомляти у соцмережах, що разом зі своїми казками стали учасниками встановлення нового рекорду. Що це було?

Напередодні дня народження Т. Шевченка у м. Хоростків Тернопільської області установили Національний Рекорд України. 8 березня 22 письменників та письменниць спільно з педагогами одночасно провели 22 уроки літератури у 22 класах Ліцею №1 в місті Хоростків. Організаторкою рекорду була просто неймовірно творча та креативна директорка ліцею Світлана Дячок. 

Переконана, що це день також запам’ятається учням ліцею, адже кожен урок з письменником був креативним та неповторним.

Знаю, що очікуєте також на нові Брайлівські друки своїх книг. Що це буде?

Моя 6-та збірка казок «Дух Різдва» у роботі! І цього разу видавцем був не Львів, а незламний Харків! Дуже тішуся, що маю нагоду продовжити співпрацювати з прекрасними людьми котрі є членами команди ГО «Право вибору» та соціального підприємства «СОЦіНТЕЛ». Декілька років тому мене познайомив з ними світлої пам’яті Володимир Вакуленко, письменника з Ізюма (росіяни вбили його навесні 2022 р.). Тоді  він започаткував проєкт «Зірки на долоньках» й запросив мене долучитися зі своїми казками до цих книг.

Як розповіла Валентина Бутенко – засновниця та директорка громадської організації «Право вибору» від часу повномасштабного вторгнення кількість виданих книг шрифтом Брайля у Харкові зросла в рази. Це пов’язано з тим, що багато читачів вимушено переїхали до країн Європи, тож тепер замовляють книги з України не лише для читання, а ще й для навчання.

А ще в січні у Львові вийшла ще одна моя книга у форматі Брайля «Час різдвяного дива». Її у світ видали також мої прекрасні друзі і просто невтомні творчі особливих книг – команда Ресурсного центру НУ «Львівська Політехніка» з невтомною директоркою Оксаною Потимко. Тож початок року видався дуже добрим на видавничі проекти зі соціальною складовою.

Цьогоріч у вас заповідається ювілейна збірка, 10-та, чи маєте побажання від читачів, якою саме вона має бути?

Цих побажань навіть не десятки а сотні! Книга має вийти неодмінно дуже кольоровою і з творчими завданнями! Неодмінно із цікавезними казками та новими сюжетами. Дуже просити дітлахи продовження історії про улюблену героїню Добру Бабу Ягу – тому ця казка була завершена однією з перших. Назви збірки ще не придумала, але у мене для цього є все літо! Позаяк крайні дві книги були різдвяними, то напевно ця просто міститиме новорічні та святкові тексти, але прицільно різдвяною не буде. Хочу, щоб її читали упродовж року. Наразі активно працюю та мандрую з казковими читання. Сподіваюся, що весна ще потішить нас усіх неймовірними казковими новинами!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ