Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

США цього місяця вшановують пам’ять жертв Голодомору

Сполучені Штати Америки на знак солідарності з українським народом цього місяця вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору – однієї з найстрашніших штучно створених трагедій сучасної історії. Про це POLUKR.net дізнався з офіційної заяви, яку поширив Білий дім з нагоди роковин цієї трагедії в Україні. Про це пише polukr.net.

«Вісімдесят три роки тому більш ніж три мільйони осіб в Україні загинули в підсумку нещадної політики Йосипа Сталіна. Через навмисне захоплення української землі та сільськогосподарські культури Радянський Союз викликав загальне голодування. Під облогою і без доступу до продуктів харчування Україна – житниця Європи – перетворилася на землю незмірну людських страждань», – зазначено в заяві.

У заяві додають, що українці вкотре довели всьому світу, що людський дух – непереможний, і «навіть у найгірші часи народ України гідно продовжував боротьбу за мир, свободу і демократію». «Сьогодні, коли постали нові загрози цим цінностям, американський народ підтримує українців, які мужньо захищають свою територію і демократію», – наголошують у Білому домі, зауважуючи, що українсько-американське співтовариство, а також друзі українського народу докладають усіх зусиль, аби «пам’ять про тих, хто постраждав у роки Голодомору, жила».

Додамо, сьогодні президія ізраїльського Кнесету затвердила розгляд резолюції про визнання Голодомору актом геноциду українського народу. Ізраїльські парламентарії обговорять зазначене питання цього пленарного тижня, – інформує Почесне консульство Держави Ізраїль у м. Львів. Ізраїль може стати 25 країною, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу.

В Україні День пам’яті жертв голодоморів – це щорічний національний пам’ятний день, що припадає на четверту суботу листопада.

Традиційно цього дня громадяни відвідують поминальні богослужіння та покладають символічні горщики із зерном та свічками до пам’ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам’яті» в Києві беруть участь перші особи держави, урядовці, очільники парламентів, дипломати іноземних країн, представники міжнародних організацій, релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські і культурні діячі, свідки Голодомору.

Офіційна кількість жертв цієї трагедії, згідно з рішенням Апеляційного суду Києва, – 10 млн. 65 тис. осіб.

7 листопада 2015 року в центрі Вашингтона відкрили Меморіал жертвам українського Голодомору-Геноциду 1932-1933 років (англ. Holodomor Memorial to Victims of the Ukrainian Famine-Genocide of 1932-1933). Він має вигляд масивного бронзового поля колосків. Скульптор – Лариса Курилас.

Меморіал встановлено неподалік будинку Конгресу, поряд із центральним вокзалом Вашингтона, через який до американської столиці щороку потрапляють мільйони людей.

На стіні Меморіалу зображене поле пшениці й напис «Голодомор 1932-1933. У пам’ять про мільйони невинних жертв штучного голоду в Україні, спланованого та вчиненого сталінським тоталітарним режимом» англійською та українською мовами.

polukr.net

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ