Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суд у справі "31 серпня" затягнеться мінімум на рік – представник ГПУ

Судовий процес у справі масових заворушень 31 серпня 2015-го під Верховною Радою може тривати мінімум рік. Про це у коментарі УП повідомив заступник начальника відділу Генпрокуратури Андрій Шевченко, який представляє у цій справі сторону обвинувачення.

"Думаю, за рік ми не впораємося, бо є великий обсяг відповідних актів, відеозаписів, які необхідно буде переглядати (під час судових засідань — УП)", — сказав Шевченко.

Загалом, за словами Шевченка, у справі масових заворушень, близько 45 томів, "але в суд, думаю, буде передаватися менша кількість матеріалів".

Також представник Генпрокуратури пов'язує швидкість розгляду справи з тим, як регулярно приходитимуть на суд обвинувачені та їх захисники. Неявка хоча б одного обвинуваченого з п'ятнадцяти унеможливлює розгляд справи У справі за звинуваченням в участі в масових заворушень є 15 підсудних, з них десять є членами ВО "Свобода", серед яких чотири народних депутати сьомого скликання. За статтею про участь в масових заворушеннях їм загрожує від п'яти до восьми років ув'язнення.

В окреме провадження слідство виокремило справу із звинуваченням в "тероризмі". Зокрема, йдеться про кидок гранати під стінами парламенту, що призвело до загибелі чотирьох представників Нацгвардії. В цій справі судять колишнього бійця добровольчого батальйону МВС "Січ" Ігоря Гуменюка та  безпартійного активіста "Свободи" Сергія Крайняка.

Як відомо, 13-го вересня на підготовче судове засідання в Подільському районному суді Києва, де мали  розглянути питання про правильність складання обвинувачуваного акту та про можливе його повернення в прокуратуру на доопрацювання, не прийшло двоє підсудних — Ігор Плохий та Володимир Райф. Не з’явився і один захисник.

Як зауважив "УП один із обвинувачених Юрій Сиротюк, хто такий Плохий — нікому не відомо. "Його в СІЗО ніхто не бачив, і його прізвище ми вперше побачили тільки нещодавно  у тексті обвинувачувального акту", — додав Сиротюк, за версією якого, Плохий може бути підставною особою з метою блокування розгляду справи.

Про те, що справа затягнеться на роки, заявив УП і адвокат від ВО "Свобода" Олег Бондарчук.

"У матеріалах справи шістсот терабайт  відео, це нереально переглянути швидко, це цілі дні. Цей процес може тривати роками, бо потерпілих більше шістдесят осіб, а свідків під сотню осіб", — зауважив Бондарчук.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ