Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Сюрпризи літнього відпочинку

Літо – пора відпочинку та оздоровлення. Люди масово виїжджають в рекреаційні зони, на городньо-польові роботи, і просто “на природу”, де на них можуть чатувати неприємні сюрпризи. В літній період значно зростає ймовірність заразитися збудниками паразитарних хвороб.

Гельмінтози - найпоширеніші і наймасовіші паразитарні хвороби людини. Вони можуть уражати кишківник, печінку, жовчні протоки, легені, дихальні шляхи та інші органи та системи організму людини. Гельмінти  – це паразитичні черви, що живуть в організмі людини за її рахунок  і викликають у людини захворювання (гельмінтози), які негативно впливають  на стан здоров`я людини. Клінічні прояви захворювання залежать, насамперед, від імунного стану організму людини, від виду паразита та їх кількості. Гельмінти знижують працездатність, викликають низку клінічних проявів, ускладнюють перебіг інших захворювань. Особливо важко переносять захворювання діти, внаслідок яких вони можуть відставати у  фізичному та психічному розвитку.

Найпоширенішими серед контактних захворювань є ентеробіоз та лямбліоз (викликаються гостриками та лямбліями), зараження якими відбувається контактним шляхом від хворого або через предмети, якими той користувався. Такий шлях передачі обумовлює широке і швидке розповсюдження цих захворювань переважно серед дітей молодшого віку, і особливо там, де є скупчення людей: організовані дитячі заклади (дошкільні, школи, школи-інтернати), рекреаційні зони (відпочинкові комплекси, дитячі літні табори,  пляжі тощо), а в подальшому - зараження всіх членів родини хворого.

Основними клінічними симптомами ентеробіозу та лямбліозу є болі в животі, ранішній кишковий дискомфорт, порушення апетиту, нудота, прискорений оформлений стілець до 4 разів на добу або закрепи. Наявність гостриків та лямблій  призводить до порушення нормального складу мікробної флори кишечника. При ентеробіозі виражені неврологічні симптоми, такі як головний біль, дратівливість, зниження пам'яті. Частіше страждають діти: вони стають капризними, плаксивими, швидко втомлюються, погано сприймають корисні навички. Нестійкість уваги, нездатність зосередитися знижує успішність, у дорослих - працездатність.

У осіб, інфікованих лямбліями, нерідко виявляється гепатобіліарна патологія, найчастіше виражена симптомами холециститу, а також дерматоалергічні прояви.

Щоб попередити захворювання на ентеробіоз та лямбліоз необхідно дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом після відвідування громадських місць (у т.ч. відпочинкових дитячих майданчиків), туалету, після перебування у транспорті та перед їжею, утримувати нігті в чистоті та боротися зі шкідливою звичкою гризти нігті, перед та після сну приймати гігієнічний душ, обдавати кип’ятком дитячі горщики та мити іграшки водою з милом, проводити вологе прибирання приміщень.

Аскариди та волосоголовці викликають захворювання аскаридоз та трихоцефальоз. Аскаридами та волосоголовцями людина заражається при вживанні немитих забруднених нечистотами  фруктів, овочів, ягід, які ростуть в грунті, або безпосередньо над поверхнею грунту (зелень, салат, редиска, огірки, морква, полуниця тощо); через брудні руки при контакті з грунтом,  піском (у т.ч. під час відпочинку на дитячих майданчиках, пляжах тощо),  а також купаючись в річках або ставках. Безпосередньо від людини до людини паразити не передаються. Виділені з випорожненнями хворої людини яйця цих гельмінтів стають небезпечними після дозрівання при сприятливих кліматичних умовах в ґрунті, де зберігають життєздатність протягом багатьох років, та в подальшому можуть забруднювати інші ділянки  грунту, воду, садовину та городину. Велику роль в розповсюдженні яєць гельмінтів на інші території відіграють опади, особливо повені.

Хворі на аскаридоз та трихоцефальоз відчувають погіршення апетиту, нудоту, блювоту, біль у животі, проноси з домішками слизу та крові, або закрепи. Діти втрачають вагу, швидко втомлюються, скаржаться на поганий сон, можуть відмічатися алергічні прояви. При аскаридозі під час легеневого циклу розвитку можуть виникати бронхіти, пневмонії, які не піддаються лікуванню антибіотиками. При трихоцефальозі можуть мати місце порушення роботи нервової системи: головний біль, запаморочення, дратівливість, поганий сон, рідше - непритомні стани, судомні припадки. Волосоголовці спричиняють анемію: кожен гельмінт здатний поглинати за добу до 0,005 мл крові.

Щоб не заразитися аскаридами та волосоголовцями необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних норм: старанно мити руки з милом перед їдою, після вулиці, туалету, контакту з грунтом та  піском, а також тваринами; коротко зрізати нігті, не гризти їх; сирі овочі, фрукти і ягоди перед вживанням ретельно мити, обдавати кип’ятком; знищувати мух, які є переносниками цих хвороб; не забруднювати грунт дворів, садів, городів нечистотами, користуватись туалетами і утримувати чистоту в них.

При наявності наведених вище клінічних ознак або підозрі на захворювання, а також обов’язково при поверненні в організовані дитячі колективи після оздоровчого літнього періоду необхідно провести діагностичні лабораторні обстеження на виявлення збудників паразитарних хвороб, які Вам можуть забезпечити висококваліфіковані фахівці паразитологічної лабораторії ДУ “Львівський обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров’я України” (м.Львів, вул. Тернопільська, 19 тел. 2703018).

Львівський обласний лабораторний центр. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ